Categories
Новини

Созопол отново става “арена” на математически битки

За втора поредена година домакин на Българския фестивал на младите математици е ПМГ-Бургас

Созопол отново става “арена” на математически битки 2
Бургаските ученици завоюваха сребърни и бронзови медали на световното първенство в Китай снимка: архив-bszone.info

Едва започнала, новата учебна година вече е готова с първото предизвикателство пред младите математици на България. От 18 до 25 септември Созопол ще приеме над 180 почитатели на точната наука в рамките на втория Български фестивал на младите математици с международно участие. Инициаторите на младежкия форум- ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в Бургас отново ще влязат в ролята на домакини и ще посрещнат участници както от всички силни математически центрове на България, така и едни от най-добрите руски отбори от Краснодарск и Раменское (Московска област).

Състезанието ще се проведе под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов, който ще обяви официалния старт в понеделник, 19 септември, от 10 часа в Амфитеатъра на Созопол. Още същия ден започва първия кръг на олимпиадата, която е организирана в 4 етапа, като всеки етап ще бъде в различен ден. Поради двойно нарасналия брой на участниците от първото издание, тази година отборите ще бъдат разделени в три възрастови групи- 6-7 клас, 8-9 клас и 10-12 клас. Изключително атрактивно състезание са предвидили домакините от ПМГ-Бургас за „почивния” от олимпиадата 22 септември. За два часа математиците ще трябва да се преборят с 30 задачи на 30 различни езика, като бонуси ще бъдат давани както за решенията, така и за разпознаване на конкретния език. С тежката задача да определят най-добрите са се нагърбили съдии от Екипа за извънкласна работа по математика към БАН, треньори на национални отбори на страните – участници, златни медалисти от международни математически олимпиади. Председател на журито ще бъде старши треньорът на българския национален отбор по математика- доц. Емил Колев. В организационния комитет е включен и треньорът на националния отбор по математика на Руската федерация- Игор Владимирович Федоренко. Федоренко е известен и като основателят на Российский Фестиваль юных математиков, който вече 20 години е сред най-престижните математически форуми в Русия.

Categories
Новини

Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол

Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол 3Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол. Това съобщи Станчо Славов, директор на математическата гимназия „Академик Никола Обрешков“ в Бургас. Фестивалът, който се проведе в Созопол, приключи в неделя и бе в рамките на седмица.

„Този фестивал е съвсем различен като стил. Силата на един форум се измерва не само с бройката, а и с качеството на участниците“, посочи Славов. Той допълни, че във фестивала участие са взели най-добрите ученици от цялата страна, а най-добрите школи по математика у нас се намират в София, Бургас и Варна. Освен това е имало представители от Русе, Велико Търново, Ямбол, както и ученици от Краснодарския край. В отборното класиране бургаските ученици печелят трета позиция.

Categories
Новини

Международния фестивал по математика започва в Созопол

Международния фестивал по математика започва в Созопол 4В Созопол започва първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас. До 26 септември в Созопол ще се срещнат младите математици от най – изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо–румънски отбора.

Първият международен фестивал на младите математици у нас е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.

Categories
Новини

Математически битки в Созопол

Математически битки в Созопол 5
(c) sxc.hu

От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – град Бургас, съобщиха организаторите.

Ще се срещнат млади математици от най-изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо – румънски отбора.

Първият български международен фестивал на младите математици е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули“ и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.