Categories
Видео от Созопол Новини

Откриването на реконструираната църква в Созопол съвпада с деня на моряка

Първият международен ден на морякаМеждународната морска организация (IMO) призовава хората по цял свят да изразят подкрепата си за моряците чрез използване на социалните мрежи като Facebook и Twitter, чрез публикуване на видеоклипове в YouTube, обсъждане на въпросите свързани с моряците в LinkedIn, или дори писане на блог за живота в морето, за да отбележат първият Международен ден на моряка, на 25 Юни.
IMO се обръща към иновативните уеб медии за подсилване на усилията за отбелязване на „Деня на моряка“ и да отдаде почит на 1,5 милиона морски лица – мъже и жени от цял свят – за приноса им към благосъстоянието на всички нас.

Тази година за първи път се празнува Международния ден на моряка. По този случай изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Сергей Църнаклийски поздравява всички, които работят в тази област:

Едва ли има човек, който се съмнява в ключовата роля, която играе морският транспорт в развитието на световната търговия. Човешкият фактор е жизненоважна част от морския транспорт, без която той е немислим. Няма да е преувеличено да кажем, че без моряци в половината свят търговията би замряла, а другата половина – би гладувала до смърт.

Categories
Новини

Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол

Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол 1Над 100 ученици взеха участие в математическия фестивал в Созопол. Това съобщи Станчо Славов, директор на математическата гимназия „Академик Никола Обрешков“ в Бургас. Фестивалът, който се проведе в Созопол, приключи в неделя и бе в рамките на седмица.

„Този фестивал е съвсем различен като стил. Силата на един форум се измерва не само с бройката, а и с качеството на участниците“, посочи Славов. Той допълни, че във фестивала участие са взели най-добрите ученици от цялата страна, а най-добрите школи по математика у нас се намират в София, Бургас и Варна. Освен това е имало представители от Русе, Велико Търново, Ямбол, както и ученици от Краснодарския край. В отборното класиране бургаските ученици печелят трета позиция.