Categories
Видео от Созопол Новини

Созопол се преклони пред паметта на руските освободители

В студения февруарски ден Созопол се преклони пред подвига на руските войни-освободители. Преди 134 години, летящият отряд на руския пълководец, генерал Лермонтов е освободил Бургас и селищата по Южното Черноморие. На 7 февруари войските влизат в Созопол и са посрещнати от населението и градските първенци в местността „Света Марина“, където сега има паметна плоча.

Categories
Новини

Созопол ще има нов огромен квартал

Созопол ще има нов огромен квартал 3
Созопол, снимка: Стефан и Мария Петкови

Нов огромен квартал ще се строи в Созопол, съобщи за информационния потрал BurgasNews кметът Панайот Рейзи. Бъдещият квартал ще бъде в местността „Месарите“ над градския стадион. Парцелът е в регулация и за него има изготвен градоустройствен план.

„Насочил съм се към това място, защото много местни хора имат там собствени терени“

Categories
Новини

Археолози проучват местностите край Созопол

До дни приключват проучвателните работи на археолозите от България и Франция които проучват крайградските вили и имения около древен Созопол

Археолози проучват местностите край Созопол 4каза доц. Кръстина Панайотова, един от ръководителите на проучванията. Това е второто по ред проучване в рамките на българо-френския проект „Понд Еоксин – Аполония“ започнат през 2010 година. Това лято археолозите извършваха разкопки на две места.

Едното е Санта Марина, което беше започнато още миналата година по проекта. Второто е в местността Мисари. И двете места се намират в околностите на Созопол, защото целите и задачите на този българо-френски проект е за изучаване на селската територия на гръцката колония Аполония-Понтийска

  • (ред.бел. името на местността е Света Марина, а вилното селище се казва „Санта Марина“)