Categories
Новини

Нов катамаран ще събира миди край Созопол

Нов катамаран ще събира мидите край Созопол
Катамаранът „ХЕТ МИА“; снимка Тодор СТАВРЕВ

Нов бургаски катамаран ще обработва мидените полета край Созопол, които тепърва ще бъдат монтирани в района на „Каваците“.

Categories
Новини

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 3Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева, бяха подписани на 19 Март 2012г. по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, информират от изпълнителната агенция по рибарство.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “Тодор Стаматов” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол.

Categories
Новини

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците 5
Черна мида ( Mytilus galloprovincialis ) photo: Асен Тонев

От от държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че проектът на „Блек Сий Мъсълс“ ЕООД получава субсидия по оперативна програма „Рибарство“ в вразмер на почти 82 900 лева.

Още през м.февруари екипа на Sozopol.org извести,  че Блек Сий Мъсълс ЕООД ще изгражда ферма за изкуствено отглеждане на черна мида край „Каваците“, в землището на Созопол с площ от 190,430 дка.

Categories
Новини Черноморец

Черни миди чистят водата в залива Вромос

Черни миди чистят водата в залива Вромос 7Изкуствен хабитат за черни миди ще подобри екологичните показатели на залива Вромос и ще помогне за увеличаването на биоразнообразието в морето край Черноморец. Това стана ясно от представянето на проекта, по който от 21 декември 2010 година работят учени и преподаватели от Техническия университет във Варна. Той е наречен „Подобряване на екологичния статус на крайбрежните черноморски води и опазване на биологичното разнообразие чрез създаване на изкуствени дънни хабитати и е на стойност 81 250 лв.. Финансирането е от фонд „Научни изследвания Работата по него ще продължи 3 години.

Специфичните за Черно море сероводородна зона, сравнително ниска соленост и слаб обмен на водни маси със Световния океан са сред причина за неговото природно обусловено ниско биологично разнообразие.

Categories
Новини

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край „Каваците“

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край "Каваците" 8
© Impact Press Group

Мидена ферма ще бъде изградена в акваторията на Черно море, в района на залив „Каваците“ със средства по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“. Това съобщиха от преслужбата на агенцията.

Договорът по проекта „Изграждане на мидена ферма за култивиране на черни миди“ бе подписан между бенефициента и ИАРА. Размерът на инвестицията е на стойност 138 272 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е 82 963 лв.