Categories
Новини

Гърци хванати да бракониерстват пясъчна мида по морето ни

Гърци хванати да бракониерстват пясъчна мида по морето ни 1Трима гърци са били хванати с 333 кг бяла пясъчна мида, незаконно уловена чрез драгиране по българското Черноморие, съобщиха от Изпълнителната агенция “Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) в четвъртък. Бракониерите били открити при рутинна полицейска проверка на гръцкия автомобил в региона на Елхово. Ямболската служба на агенцията по рибарство била сигнализирана и на нарушителите са съставени актове за общо 12 хил. лв.

Гръцките бракониери признали, че уловили мидата в Черно море на 3 км. южно от Созопол за 3 часа, като използвали забранените изгребващи дъното на водоизточника мрежи, наричани още тралове. Драгиращите уреди са иззети, а мидите били прибрани в хладилни камери от инспектори на агенцията в Бургас, които ги транспортирани до Созополския залив и върнали мидата обратно във водите.

Един от гръцките бракониери Нури Амет Оглу е стар познайник на инспекторите от ИАРА, тъй като от 2008 г. до сега е залавян поне 3 пъти да бракониерства на българска територия.