Categories
Новини

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол 2Георги Стоянов , който е внук на известния народен борец Никола Станчев бе сред най-бързите смелчаци хвърлили се в бурното море, за да спасят Светия кръст на Йордановден в Созопол. Младежът по стар созополски обичай, който е уникален в християнската традиция в региона счупи парче от кръста и го хвърли навътре в близо двуметровите вълни. Това се оказа още по-голямо предизвикателство за двайсетината куражлии, които се гмурнаха в студените вълни. Парчето от кръста бе повторно спасено от Милен Пухов, който миналата година пръв хвана кръста.

Categories
Новини

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол 4
Снимка: Архив

В последните години около 30 са младежите, които скачат във водите на Черно море в търсенето на кръста. Това е една компания младежи, надяваме се обаче тази година да са дори повече, съобщи Мариана Паскалева, директор отдел „Култура“ в община Созопол.

Програмата за 6 януари освен спасяването на кръста включва и празнична Света литургия. Тя ще бъде водена от отец Иван в 8 часа, в храм „Свети Георги“, където се помещават всички светини на Созопол. Около 10 часа отец Иван ще извърши празничен водосвет и час по-късно започва литийното шествие от храма до Морската градина в стария град. Там се извършва ритуала по спасяването на кръста. Всички, които участват трябва са здрави, да имат навършени 16 години и да не са женени. Традицията е такава – отец Иван хвърля Светия кръст и след като бъде спасен, той се чупи на две части и втората част още веднъж се хвърля отново в морето.
Categories
Новини

Младежи на инвалидни колички при мощите в Созопол

Младежи на инвалидни колички при мощите в Созопол 5
© Burgas24.bg

Младежи на инвалидни колички ще се докоснат до мощите на Йоан Кръстител в Созопол. Групата е от около 25 души с различни физически увреждания, а посещението им е организирано от Бюрото за социално обслужване, съобщи неговият директор Марионела Стоянова. Планирали са екскурзията за следващата седмица.

Освен светите мощи, за които вече се твърди, че лекуват, в Созопол младежите ще видят и музея „Южна крепостна стена“. Той е обновен и адаптиран за хора с увреждания. Обиколката в региона ще се извърши с адаптирания микробус на общинския превозвач Бургасбус.