мощите на свети йоан кръстител

На 07 Май 2017 г. мощите на Свети Йоан Кръстител и чудотворната икона на Света Богородица Косиница, в която са вградени мощи на Света Петка, Свети Харалампий, Свети Панталеймон и Свети Дионисий бяха тържествено пренесени в храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в стария Созопол с литийно шествие.

„Благодарим Ти, Господи, че ни удостои да имаме частици от мощите на Твоя Кръстител, и на още първостепенни светци, за Твоя слава, наше спасение и вечен живот! Амин!“

[продължава…]

Филм за светите мощи открити край Созопол

 Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител

Изследване на костиците на Свети Йоан Кръстител, открити край Созопол

Преди повече от година Sozopol.org извести своите читатели, че екип от National Geographic ще заснеме изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител.
В последствие откритите археологически находки край Созопол бяха подложени под обстоен анализ от доктор Лъчезар Савов и в присъствието на откривателя на светите мощи – професор Казимир Попконстантинов.
[продължава…]

Ксантана през 60те години - Созопол

снимката предостави Michael Zaimov

От 7 септември 1974 г.Старият град на Созопол е обявен за музей. Около 180 къщи от камък и дърво от средата на XVIII и началото на XIX в. оформят облика на резервата.

Интересни обекти за посещение са Археологическият музей и Художествената галерия.

[продължава…]

Реликварият с мощите на Свети Йоан Кръстител

Сливенският митрополит Йоаникий призова крадеца светите мощи на Свети Йоан Кръстител да се разкае и да ги върне. Посегателството на свети мощи не само е кощунство, но и един от най-тежките грехове, който няма да остане ненаказан. Дядо Йоаникий може да анатемоса крадеца на мощите на Свети Йоан Кръстител, които изчезнаха от храм „Свети Димитър“ в Сливен по време на вечерната служба.

Светите мощи, открити в Созопол, бяха посрещнати в Сливен тържествено на 29 март и останаха за поклонение през Страстната седмица.

„Няма да има мира нито на този, нито на онзи свят. Затова аз го моля… Това е тежък грях. Много тежък, много голям. Небето стои високо. Сега може Божието правосъдие да се забави, но рано или късно то ще задейства“, призова Сливенският митрополит Йоаникий.

[продължава…]

Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

С благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий в гр. Сливен ще бъдат занесени за поклонение мощите на св. Йоан Кръстител.

Светите мощи ще бъдат посрещнати пред катедралния храм ”Св. Димитър” в Сливен на 29 март- четвъртък 2012 година около 11. 30 часа, и ще бъдат поставени в храма за поклонение от православните християни. Там те ще останат до 3 април, когато ще бъдат пренесени обратно в гр. Созопол.

Светите мощи ще бъдат поставени на специално място в катедралния храм, който ще e отворен с удължено работно време през дните 29, 30, 31 март и 1и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места ще могат през упоменатите дни, да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

[продължава…]

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото

21.01.2012

След това градът изглеждаше като поразен от неутронна бомба. Жив човек не може да се види

Още по темата →

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа

11.01.2012

Проучванията приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около милион и половина лева

Още по темата →

В Созопол е имало митница

31.12.2011
Thumbnail image for В Созопол е имало митница

Разкопките разказват интересна история за кръв, любов, омраза и секс – каква е тя – чуйте в прикачения видеофайл

Още по темата →

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител

19.12.2011