Categories
Новини

Държавата „почисти“ Южното Черноморие от 20 рибарски колиби

Държавата "почисти" Южното Черноморие от 20 рибарски колиби 1

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой охраняваха акцията на екоинспекцията в Бургас

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой бяха изпратени да охраняват вчера събарянето на поредните дървени колиби по Южното Черноморие. След като преди седмица строителният надзор успя да премахне няколко бараки в Слънчев бряг, сега Регионалната екоинспекция в Бургас се зае с 20-ина рибарски заслона. Те се намират на 50 метра от устието на река Ропотамо, където от десетилетия се е оформило малко рибарско селище. Част от постройките са още от времето на цар Борис III. РИОСВ ги обяви за незаконни, тъй като се намират на територията на държавния резерват „Ропотамо“, където е забранено всякакво строителство. Резерватът обаче е основан при социализма, много след като част от бараките вече са били издигнати.

Categories
Новини

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо 2Незаконните рибарски бараки, разположени в резервата „Ропотамо”, ще бъдат премахнати по време на акцията за почистване на защитената територия на 1 ноември от 9 часа, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Над 50 са вече импровизираните постройки от строителни отпадъци, които морските вълци са си трупали на реката в продължение на години. Основно рибари от Бургас, Созопол, Несебър и други градове в областта се опитвали трайно да се настанят в резервата.