Categories
Новини

Християнски некропол в центъра на Созопол

Антична арка
Антична арка; снимка: Дарик

Внушителен християнски некропол откриха археолози на пъпа на Созопол. Става въпрос за огромен брой християнски погребения, които са били извършвани в продължение поне на два века. Останките са били полагани в подземието на старинна църква, която бе открита едва преди месец. Според археолозите храмът, който датира от VІ век е бил превърнат в костница и е изпълнявал функцията на гробно място. Историците смятат, че по времето на Османската империя християнските църкви са били единственото място, където православните са можели да погребват своите мъртви.

Categories
Новини

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 1
снимка: Булфото

На връчването на Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас, директорката на археологическия музей Цоня Дражева показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози.

Ценната находка е намерена на 30-ти Ноември в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от IV век до XIV век. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей – Цоня Дражева.

На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис.

Categories
Новини

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 3
Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на крепоста Каструм Домини в Стария Созопол. След проливните дъждове тази седмица леко се показал десния крак и така археолозите намерили скелета. Предполага се, че той е погребан в Некропола, който се е намирал в съседство с църквата в рамките на крепостта.

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.