Categories
Новини

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 1Обществено обсъждане за вида на статуята на Аполон ще се проведе в Созопол. Всеки гражданин на общината ще може да представи писмено своето виждане за това каква трябва да е тя в сградата на администрацията. След това общинският съвет ще вземе окончателното решение.

Преди месец беше съобщена новината, че 13-метрова статуя на Аполон ще посреща гостите на Созопол. Първоначалната идея беше тя да бъде изработена от скулптура проф. Крум Дамянов. Проектът предвиждаше статуята да бъде поставена на остров Свети Свети Кирик и Юлита върху 4-метров постамент, да бъде бронзова и в по-модернистичен стил да изобразява Аполон с позлатени лък и лира. Тогава беше оповестено, че произведението ще струва 500 хил.лв., като част от парите ще бъдат заложени в бюджет 2011, а останалите ще се търсят от дарители.

За някои средствата може да са много, но целта ни е да развиваме културен и религиозен туризъм. Статуя на Аполон е имало на острова и мястото й е там

заяви кметът Панайот Рейзи.

Categories
Новини

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група 2„Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево” учредиха на 26 ноември в Приморско рибарските сдружения на територията на трите общини. Учредители бяха 27 представители на пет рибарски сдружения от Община Царево, две от Созопол и едно от Приморско. Участниците в учредителното събрание се запознаха с проектоустава и избраха 9-членен Управителен съвет. В него всяка община излъчи по трима свои членове, като задължително участва с по един представител на местната власт.

Трите общини обединяват усилията си, за да подпомогнат рибарските сдружения в региона в реализирането на местните нужди и инициативи. Сдружението ще изработи интегрирана Стратегия за местно развитие, с която ще кандидатства за финанасиране в размер на 3,6 млн. евро по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и ще координира усилията на местните общности в реализирането й.

Categories
Новини

Община Созопол е инспектирала фирмите, отговорни за зимното почистване

Община Созопол е инспектирала фирмите, отговорни за зимното почистване 3Кметът на Созопол Панайот Рейзи заяви, че както Созопол, така и цялата община са готови с подготовката за зимата и фирмите ангажирани със зимното почистване на пътната мрежа са били проверени от администрацията.

Средствата отредени за зимно почистване в общината са като миналогодишните около 50 хил. лева, защото по думите на Рейзи, Созопол не е община, в която пада много сняг и го задържа. Вече са сключени договори с фирмата за снегопочистване ако има сняг, тя е същата, която отговаря и за сметопочистването. Има налични около 10 тона едра сол за хвърляне по улиците и тротоарите на Созопол.


Categories
Новини

Едно гише за всичко и за всички в Созопол

Едно гише за всичко и за всички в Созопол 4
Свещеник благослови кметът Панайот Рейзи и новия административен център © прес отдел община Созопол

Нов център за административно и информационно обслужване беше открит в община Созопол.

На общо 7 гишета жителите и гостите на града ще получават висококвалифицирани услуги и квалификации от служители на службите „Кадастър”, „Туризъм”,”Транспорт и земеделие”, „Общински пазари”, „Социална дейност”, „Управление на собствеността”, „Строителство и екология”, „Устройство на територията”, „Кадастър и земеделски имоти по параграф 4”, „Адресна регистрация”, „Административни услуги” и  „Гражданско състояние”.