Categories
Новини

Жителите на община Созопол и други девет общини ще могат да дадат мнението си за „Бургас-Александруполис“

Жителите на община Созопол и други девет общини ще могат да дадат мнението си за "Бургас-Александруполис" 2
снимка: EPA/BGNES

Жителите на десет общини в България, през чиято територия трябва да премине нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, ще имат възможност да изразят позициите си в поредица от срещи за обществено обсъждане. Това обяви днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което публикува на интернет страницата си доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за тръбата.

Засегнатите общини са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград.

На следващ етап МОСВ ще публикува и разширеното нетехническо резюме за целия нефтопровод от Бургас до Александруполис, както и доклада за ОВОС за участъка от нефтопровода на гръцка територия, след като двата документа бъдат предоставени от възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В.-клон България“ и от гръцката страна.

Categories
Новини

Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас

Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас 3
снимка: bg-sail.org

От 10 до 19 септември 2011 г. Бургас ще е домакин на най-голямото ветроходно състезание, организирано досега в България – Европейско първенство на олимпийския клас RS:X. То ще бъде отразено от 45 телевизии в 150 държави. Интересът към Европейското в Бургас е голям, защото е квалификация и дава квоти за участие в Световното първенство в Пърт, Австралия. Там пък ще бъдат определени 75 % от участниците на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Очаква се високият статус на състезанието да доведе в Бургас над 350 състезатели, сред които олимпийски и световни шампиони.