Categories
Новини

Жителите на община Созопол и други девет общини ще могат да дадат мнението си за „Бургас-Александруполис“

Жителите на община Созопол и други девет общини ще могат да дадат мнението си за "Бургас-Александруполис" 2
снимка: EPA/BGNES

Жителите на десет общини в България, през чиято територия трябва да премине нефтопроводът „Бургас-Александруполис“, ще имат възможност да изразят позициите си в поредица от срещи за обществено обсъждане. Това обяви днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което публикува на интернет страницата си доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за тръбата.

Засегнатите общини са Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Камено, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград.

На следващ етап МОСВ ще публикува и разширеното нетехническо резюме за целия нефтопровод от Бургас до Александруполис, както и доклада за ОВОС за участъка от нефтопровода на гръцка територия, след като двата документа бъдат предоставени от възложителя „Транс Болкан Пайплайн Б.В.-клон България“ и от гръцката страна.

Categories
Новини

Общините Царево и Несебър срещу нефта

Общините Царево и Несебър срещу нефта 3
© снимка: Община Царево

Община Царево ще обжалва пред Върховния административен съд концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона Блок 1-14 в Силистар, решиха днес съветниците от местния парламент. Този участък е с размери 115 на 130 километра от континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България от Резово до Бяла.

Съветниците смятат, че проучванията за нефт и природен газ в морето засяга интересите на местните жители и преди да издаде разрешение, правителството трябва да се допита до тях. Общото мнение е, че добивът на нефт в морето ще унищожи природата в региона и ще навреди сериозно на рибарството и туризма.