Categories
Новини

National Geographic пуска филм за Свети Йоан Кръстител

National Geographic пуска филм за Свети Йоан Кръстител 1Световноизвестният канал National Geographic пуска филм за мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван край Созопол. Премиерата на научнопопулярната лента е насрочена за 22 ч на 5 април.

Тогава американският канал, който се радва на над 8 милиона зрители по целия свят, ще завърти продукцията, която снима в Созопол през лятото на 2010 г.

Екипът на National Geographic пристигна в морския град веднага след като археолозите откриха реликвария с мощите на Кръстителя. Във филма ще бъде показано точното място на острова, където е открита светинята, и всички подробности около археологическата експедиция.

Categories
Новини

Созопол иска управлението на остров „Свети Иван“

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 3
Остров Свети Иван край Созопол; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Докладна записка за искане за безвъзмездно предоставяне на община Созопол на управлението на остров „Свети Иван” ще внесе кметът Панайот Рейзи на предстоящата сесия на Общински съвет- Созопол, която ще се състои на 24.11.2011г.,четвъртък.

След 1985 г. на острова, който е държавна собственост са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.

Categories
Новини

National Geographic ще излъчи филма за мощите на Свети Йоан Кръстител

National Geographic ще излъчи филма за мощите на Свети Йоан Кръстител 5В края на тази година телевизия National Geographic (Нешънъл Джиографик) ще излъчи филма за откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител, намерени на остров Свети Иван край Созопол, съобщи откривателят на ценните находки проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от агенция „Фокус“.

Археологът припомни, че екип на „Нешънъл джиографик“ е бил в България през юни, за да работи по предстоящия филм.

Categories
Новини

Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

Откриването на мощите на Св. Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година 6
Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител е най-значимото събитие за 2010 година

Откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител край Созопол е най-значимото събитие за 2010 година сочи анкетата на радио „Фокус”. Анкетата се провежда между слушателите  във всички градове, където се излъчва радиото-на територията на осем областни центрове.

Към този момент откритието на годината е начело в класацията с 41 %,следвано от другите три важни за страната ни събития в челната тройка-изборът на Кристалина Георгиева за еврокомисар/17%/, строителството на магистрали в България  и акциите на МВР срещу престъпността с по 11%.