Categories
Новини

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 2
Паскал Бернабе ще води курсове за технически водолази на 100 метра под морското равнище край Созопол

Курсове за обучение на технически водолази ще се проведат в Созопол, Китен и Царево

Паскал Бернабе ще обучава водолази край Созопол на 100 метра под вода 3Обучение на технически водолази на дълбочина 100 метра ще бъде проведено през това лято за пръв път в България. Това ще се случи в рамките на курсовете, които ще проведе у нас световният шампион по дълбочинно спускане под вода Паскал Бернабе, съобщи председателят на Асоциация “Техникъл дайвинг България” Мирослав Славчев.

Categories
Новини

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България

Неизследван до момента кораб бе открит по време на курсовете на Паскал Бернабе в България 4 Първият цялостен набор от курсове по системата technical diving  /техническо гмуркане/ в България приключи успешно. Обучението бе под ръководството на французина  Паскал Бернабе, единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода. По време на работата си край Созопол курсистите на „най-дълбокия човек на планетата“ и самият им ръководител откриха неизвестен и неизследван досега потънал плавателен съд. Това съобщи председателят на асоциацията Technical Diving Bulgaria /Техникъл дайвинг България/ – русенецът Мирослав Славчев.

Находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението Паскал Бернабе изисква да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. „Скочихме във водата, потънахме и слизайки на дъното, видяхме кораб“, обясни Мирослав Славчев. Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове „закачат“ със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация, допълни той. „Като огледахме, се оказа, че това е така, защото целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва“, каза русенският водолаз. „Стърчи около метър и половина от носа на съда, подава се и една от надстройките. Палубата се подава, след като поразровиш пясъка. Корабът не е обрасъл с миди, само е доста ръждясъл“, разказа водолазът.

„Предстои да го обследваме, да намерим имената му“, допълни Славчев. Потъналият кораб е близо до брега на Созопол. Интересно е, че стари рибари не помнят на това място да е имало корабокрушение. След изследването корабът ще е прекрасен обект за водолазен туризъм, каза още Мирослав Славчев.