Categories
Видео от Созопол Новини

Морето ври от паламуд

Морето ври от паламуд 2
снимка: www.sozopol.org

„За последните 10 години по българското крайбрежие не е влизал толкова паламуд“, споделят созополските рибари. Последните дни морските вълци вадят дори и торуци от близо 2,8 килограма. Бленуваният улов се лови както на мрежи, така дори и на блесна, воблер и чепарета.

На рибарското пристанище в Созопол всяка сутрин можете да закупите пресен паламуд на цена около 5лв. за риба.

Categories
Новини

Дойдоха паламудът и чернокопът

Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com

Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения план – график за месеца, правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд. Служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза за радио „Фокус” – Бургас директорът на ИАРА – Бургас Янчо Янев.

Categories
Новини

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 4
snimka: riba.blog.bg

В сезона на паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители – хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см, тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите могат да използват.

Рибарите, които са без билет, могат да използват три броя пръчки – като на една от тях монтират чепаре, а на другите – единична, двойна, или тройна кука

обясни Каменов.

Categories
Новини

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 6

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.

Categories
Новини

Созопол се родил от сол и паламуд

Созопол се родил от сол и паламуд 7Сол и паламуд дали славата на древна Аполония Понтика. Търговията с риба и безценната през античността сол осигурила на днешния Созопол приходи, които го направили столетия наред най-богатия и влиятелен полис по Черноморието ни.
Пред 1933 г. в Солун созополският учител Константинидис написал:

Паламудът е причина за основаването на Аполония.

Явно е бил прав, казва шефът на Националния исторически музей и изчислява, че с таляните от Анхиало (Поморие) до Китен Аполония е ловяла между 10 000 и 15 000 тона годишно паламуд и скумрия. А с таляните от Китен до нос Тиниада (дн. Инеада) годишният улов е скачал на 20 000 тона.