Categories
Новини

Мемориал на съветските подводници откриха в Созопол

Мемориал на съветските подводници откриха в Созопол 1Под звуците на българския и руския химн започна церемонията по откриване на обновения паметник на подводничарите в Созопол. На събитието, което съвпада с Деня на руския флот присъстваха генералният консул на Русия във Варна  Юрий Соловьов, почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев, военното аташе на руското посолство, кметът Панайот Рейзи, ветерани от войните, представители на политически и неправителствени организации, граждани и гости на Созопол. В ритуала участва почетна рота от Военно морска база Бургас.

Тази година Созопол отбелязва 2 620 години от основаването си и събития от неговата история са свързани с руската история. Миналата година поставихме паметна плоча на пристанището в чест на загиналите руски моряци и офицери и созополски жители, загинали по време на руско- турската война от 1828-29 г. Днес откриваме обновения паметник на руските подводничари, загинали по време на Втората световна война, една жестока война, краят на която бележи началото на обединена Европа.

Categories
Новини

Склупторът Альоша Кафеджийски за паметника на подводничарите в Созопол

Склупторът Альоша Кафеджийски за паметника на подводничарите в Созопол 2Созопол. Би трябвало да се мисли, когато се прави един паметник, дали трябва да го има или не. А не да се мисли след това как да се съсипе. Логиката би трябвало да бъде обратна: когато се прави един паметник, трябва да се разбере – нужно ли е да има такъв паметник или не. Не бива да се затрива историческата памет. Дали сме били глупави или умни – това е част от историческата памет. Времето ще покаже кой е крив, кой е прав. Не трябва да има чисто политически решения. Нещата трябва да се разглеждат много по-дълбоко.


Categories
Новини

Обновиха паметникът на подводничарите в Созопол

Обновиха паметникът на подводничарите в Созопол 3Обновеният паметник на загиналите съветски подводничари ще бъде официално открит в неделя.

По време на откриването ще бъде отслужена панахида в памет на загиналите и ще бъдат поднесени венци и цветя. На събитието ще присъстват руски дипломати, ветерани от войната, представители на община Созопол, фондация „Фонд за реставрация на паметници на руски войни, загинали за освобождаване на България” и ваканционно селище „Санта Марина”, по чиято инициатива и спонсорство пространството около паметника бе облагородено.