Categories
Новини

Почти всички плажове в община Созопол са отдадени под наем и концесия

Почти всички плажове в община Созопол са отдадени под наем и на концесия.

Почти всички плажове в община Созопол са отдадени под наем и концесия 2
снимка: www.hotelgardenbeach.com

Общият брой плажове е 16, от тях два или три все още не са отдадени. На тях по всяка вероятност ще бъдат поставени табели, които оказват, че ивиците са неохраняеми. Концесионерите и наемателите се подготвят за летния сезон, допълни още кметът на Созопол. До началото на юни ще бъде направена съвместна комисия с Областна управа и ще бъдат направени проверки.

Надявам се, че за летния сезон всичко ще е налице

посочи Рейзи.

Categories
Новини

Плажът „Дюни-юг“ ще бъде преотдаден на концесия

Плажът "Дюни-юг" ще бъде преотдаден на концесия 3
Снимка: batmilen / 4coolpics.com

Плажът „Дюни юг“ е стопанисван от „Хелио тур С“, собственост на Николай и Евгения Баневи. Липса на осигурено водно спасяване на плажа установи проверка на министерството през септември 2010, при положение, че предната година такова също липсваше. „Хелио тур С“ е концесионер още на къмпингите „Веселие“, „Градина“, „Каваците Юг“, „Черноморец“ и „Златна рибка“, край Созопол. Плажът на къмпинг „Златна рибка“ беше посочен като пример за добро стопанисване от Милен Топалов, директор на дирекция „Концесии“ в Министерството на регионалното развитие.

Categories
Новини

Плажовете на „Каваци“ и „Градина“ вече имат наематели

Плажовете на "Каваци" и "Градина" вече имат наематели 4Стартирала е процедура за отдаване под наем на плажни ивици в Бургаско, съобщи за зам.-областният управител Златко Димитров.

На този етап са девет плажовете, за които областна управа е получила разрешение от МРРБ за отдаването им на концесия.

„Ще продължим процедурата за онези плажове, за които през лятото нямаше кандидати. Сред тях са централния плаж на Бургас и Малкия плаж на Лозенец“, допълни Димитров.

Categories
Новини

Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм

Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм 5Кметовете от черноморските общини Созопол, Царево и Бургас се обявиха категорично против въвеждането на данък туризъм вместо събираната до сега туристическа такса. Това стана по време на работна среща на областната комисия по туризъм, където бе и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

На дискусията присъстваха още представители на туристическия бранш и черноморски кметове. Основният мотив на кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Царево Петко Арнаудов и зам.-кмета по финанси в Община Бургас са, че направените изчисления показват, че по този начин приходите в общинската хазна ще паднат, а няма да се увеличат. Те изразиха също така общо становище, че плажовете трябва да се стопанисват от общините, тъй като местната администрация има повече възможности за контрол, а и специалистите непрекъснато виждат какво се случва по плажовете и обикновено гражданите държат отговорни и се оплакват именно в общините при установени нередности. Друго искане на кметовете е концесионерите да се грижат за плажовете не само през летния сезон.

Categories
Новини Черноморец

Черноморци искат истината за „Вромос“

Черноморци искат истината за "Вромос" 6Жителите на Черноморец се събраха на протест срещу заповедта на областния управител за забрана за плажуване на залива “Вромос”.

Причината е, че областният управител Константин Гребенаров издаде заповед и обяви, че плажът  е радиоактивен, а замерените стойности са два пъти над допустимите. Министърът на финансите Симеон  Дянков и областният управител  се срещнаха с протестиращите. Жителите на курортното селище се оплакаха, че вече има отказани резервации за почивки , след като се разчуло, че на плажа има радиация. Местните жители подозират, че зад заповедта се крият други интереси и искат повторни замервания от независими експерти.

Categories
Новини Черноморец

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери

Чешки туристи са отказали резервации в България заради забраната за ползване на плажа Вромос, твърдят хотелиери 7
Снимка: segabg.com

Черноморец. Чешки туристи са отказали резервации в България. Причината е забраната за ползването на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол. Това заявиха днес хотелиери в Черноморец, които се събраха на протест в града.

Толкова съм възмутен, че вече нямам думи да коментирам. Отказват резервации заради радиацията. Това е нещо много смешно, много подло и много трагично за нас в България

възмущаваше един от местните хора в Черноморец. „Преди време плажът беше изчистен от край до край.

Министър Манева, която и сега е в Министерски съвет, откри официално плажа. Не разбирам по какъв начин областният управител може да отменя акт на МС.

Вчера ние направихме независимо изследване с военни прибори, замерихме и се установи, че там няма замърсяване.

Categories
Новини

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива „Вромос“

Появиха се съмнения относно радиационната активност на залива "Вромос" 8
Снимка: segabg.com

От години заливът „Вромос“ е проблем заради различни интереси и желания да се ползва дори и за сметище на отпадни средства. Това каза за БНР екоактивистът Манук Манукян.
А за сегашното състояние и новините около „Вромос“, той подчерта: „Сега явно има други интереси. Някой нещо е решил. Аз Ви казах, не вярвам да е толкова  завишена радиационната активност“.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров потвърди мнението на еколозите: „Щом резултатът от изследването на водата показа, че тя не е опасна за здравето и няма замърсяване, това означава, че няма от дъното такива отпадни материали, които биха повишили радиацията или биха замърсили водата“.

Categories
Новини

Радиация затвори плаж до Созопол

Радиация затвори плаж до Созопол 9
Снимка: segabg.com

Забранява се ползването на морски плаж Вромос, намиращ се на територията на общините Созопол и Бургас. Това стана със заповед на областния управител Константин Гребенаров.

До решението се стигна, след като главният държавен здравен инспектор в Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по околна среда, както и други контролни институции, като РИОКОЗ, Басейнова дирекция, са изказали становище за възможен здравен риск при плажуване на ивицата в залива „Вромос“.

Categories
Новини Черноморец

За втори път разиграват на търг плажа на Черноморец

За втори път разиграват на търг плажа на Черноморец 10Две фирми взеха участие в търга за наематели на плажа в Черноморец, съобщиха от Областна администрация Бургас. Атрактивната плажна ивица с площ 14 848 се отдава от областния управител в срок за 5 години с първоначална наемна цена 47 332 хил. лв. Фирмата, чиято документация беше допусната до участие в търга предложи за ”Черноморец” 47 500 хил. лв. Очаква се най-късно в четиринадесет дневен срок наемателят да сключи договор и да започне да стопанисва плажа.

Categories
Новини

Спират джетовете с дистанционно от плажа


Спират джетовете с дистанционно от плажа 11Новата наредба за джетовете вече е в сила и действа, заяви Министъра на транспорта Александър Цветков. Тя регламентира при какви условия туристите ще ползват водните мотори, без да създават предпоставки за инциденти в морето. Според изискванията,  джетовете ще трябва да се карат поне на миля от брега на морето,  ще се движат по специални коридори, изнесени в края на плажната ивица. Всички плавателни съдове са регистрирани, имат номера и са ясни собствениците им.