Categories
Новини

Провериха храната в детските градини в община Созопол

Провериха храната в детските градини в община Созопол 2
снимка: www.petel.bg

Инспектори от Регионалната здравна инспекция Бургас проверяват храната на децата в детските градини. От 15 септември влезе в сила Наредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения. С тази наредба се определят изискванията за хранене в общински, държавни и частни детски заведения.

До момента са проверени детските заведения в общините Руен и Созопол. Инспекторита се установили, че като цяло са спазени изскванията на наредбата. В детските заведения храната се предлага по предварителни изготвени дневни и седмични менюта с участието на медицински специалист. При разработването на менютата се използват препоръчителни среднодневни продуктови набори. Предлага се пълноценна и разнообразна храна. Храната се приготвя с печене и варене. На децата е осигурен веднъж седмично прием на риба. Предлагат се плодове и зеленчуци.

В община Руен са извършени 10 проверки от тях в 7 детски заведения е осигурено предлагането на плод като подкрепителна закуска в 10 часа. Осъществена бе среща с общинското ръководство и от вчера вече във всички детски заведения в общината се предлага плод.