Categories
Новини

Туристическият сезон в Созопол може да е 160 дни с развитието на историческия, религиозния и спортния туризъм

Туристическият сезон в Созопол може да е 160 дни с развитието на историческия, религиозния и спортния туризъм 1
Снимка: Илияна Лулева

С развитието на трите вида туризъм – историческия, религиозния и спортния, продължителността на сезона в община Созопол може да бъде 160 дни. Това каза за ИА „Фокус“ кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Това са трите видове туризъм, които трябва да бъдат развити през следващите 4 години плюс естествения, който е слънце и море и може би по този начин аз виждам нещата сезонът в Созопол да стане някъде около 160 дни, което е и целта. С новооткритите археологически находки не мисля, че ще бъде по-дълъг сезонът тази година. Надявам се текучеството на хората да бъде по-голямо. В петък, събота и неделя идват доста хора в Созопол заради мощите на Свети Йоан Кръстител и заради археологията, която бе открита. Ако в момента държавата продължава така сериозно да рекламира десетте чудеса на града аз мисля, че животът в Созопол ще стане много по-добър и по-интересен

коментира Рейзи.

Categories
Новини

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 2Обществено обсъждане за вида на статуята на Аполон ще се проведе в Созопол. Всеки гражданин на общината ще може да представи писмено своето виждане за това каква трябва да е тя в сградата на администрацията. След това общинският съвет ще вземе окончателното решение.

Преди месец беше съобщена новината, че 13-метрова статуя на Аполон ще посреща гостите на Созопол. Първоначалната идея беше тя да бъде изработена от скулптура проф. Крум Дамянов. Проектът предвиждаше статуята да бъде поставена на остров Свети Свети Кирик и Юлита върху 4-метров постамент, да бъде бронзова и в по-модернистичен стил да изобразява Аполон с позлатени лък и лира. Тогава беше оповестено, че произведението ще струва 500 хил.лв., като част от парите ще бъдат заложени в бюджет 2011, а останалите ще се търсят от дарители.

За някои средствата може да са много, но целта ни е да развиваме културен и религиозен туризъм. Статуя на Аполон е имало на острова и мястото й е там

заяви кметът Панайот Рейзи.