Categories
Новини

Созопол и Несебър сключиха примирие

Созопол и Несебър сключиха примирие 2Кметовете на общините Созопол и Несебър Панайот Рейзи и Николай Димитров преподписаха мирния договор сключен след вековна война за солниците на Поморие,. Кметът Панайот Рейзи и неговата свита, в която бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, зам. кмета Катя Стоянова, секретаря на общината Веселина Спасова и директори на дирекции в общинската администрация бяха посрещнати от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро с хляб и сол до манастир „Свети Георги”.

Categories
Новини

Созопол и Несебър се помиряват в Поморие

Созопол и Несебър се помиряват в Поморие 4
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

И тази година Созопол и Несебър се подготвят за примирие. Домакин и арбитър на подписването ще бъде Поморие. Отново се готвят  свитите на архонтите на Аполония и Месембрия и гадаят за клаузите на мирния договор, с който ще скрепят мир до следващата година. Месембрия приготвя тежки дарове за победителя, а Аполония подозрително изчаква помирителен знак.

Шеговитата церемония по подписването на мирния договор се чака както от жителите на трите морски общини, така и от летописците на регионални и национални медии. Едно събитие с препратка в далечната история, претворено от съвременните ръководители на Созопол, Поморие и Несебър в празник, се превърна през годините в чакано събитие, с което Южното Черноморие дава знак, че туристическия сезон вече е започнал.

Categories
Новини

Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето

Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето 6
31ви Октомври - Международен ден на Черно море

Експерти алармират, че състоянието на черноморската екосистема е тежко, а максималната височина на вълните се увеличава. Учени от руската академия на науките коментират, че Черно море става по-бурно, т.е. постепенно средната височина на екстремалните вълни (максималната височина на вълните в най-бурния ден) расте от година на година. Засега няма убедителна хипотеза, която да обясни това явление, но е отчетено повишение на нивото на водния басейн с 30 см от средата на миналия век досега. В резултат на това от Руската академия на науките прогнозират, че на българска територия е възможно да бъдат залети Поморие, Слънчев бряг, Балчик, Златни пясъци, части от Албена и Варна, тъй като това са най-ниските точки по нашето Черноморие.

Categories
Новини

„В Двореца“ бяха представени Античните градове на Южното Черноморие

Созопол, Несебър и Поморие примамват наши и чужди кинематографисти с древни легенди и скрити съкровища

"В Двореца" бяха представени Античните градове на Южното Черноморие 8
Кметовете на Созопол, Несебър и Поморие присъстват на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик

Кметовете на трите общини – Панайот Рейзи, Николай Димитров и инж. Петър Златанов, представиха възможностите за снимане на филми на тяхна територия на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик.

„Античните градове на Южното Черноморие“ бе насловът на първото по рода си събитие в рамките на фестивала. За разлика от южните ни съседки Гърция и Турция, в България подобно представяне се организира за първи път.

Созопол, Поморие и Несебър са първите български общини, които ще използват богатството си от разнообразни и уникални филмови локации, за да насърчат развитието на местния бизнес и популяризирането си като туристическа дестинация.

Categories
Видео от Созопол Новини

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 10
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

Созопол и Несебър подновиха примирието за край на 300-годишната война за солниците на Поморие

Градоначалниците на трите морски общини се събраха  в Несебър за да потвърдят желанието си за мир и разбирателство. Тази година градът на ЮНЕСКО беше домакин на станалата традиционна шеговита церемония за край на конфликта между двата града избухнал  преди 22 века. Идеята за сключване на временен договор е от на 90-те години на миналия век, като отначало тя  се провежда в деня на хумора 1 април. От 2003 г. подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Categories
Новини

Българо-гръцките дружества на една сцена в Бургас

Българо-гръцките дружества на една сцена в Бургас 11Близо 20 години българо-гръцките дружества от черноморските градове Созопол, Бургас, Поморие и Несебър изпълняват обща цел: да съхранят езика, обичаите, традициите и преданията на деди си-древните месемврийци, анхиалци, пиргйоти и аполонийци. През всички тези години тяхната дейност е насочена към развиване и разширяване на всестранните връзки между Република България и Република Гърция и техните народи.

По инициатива на областния управител Константин Гребенаров за първи път на територията на област Бургас на една сцена ще се съберат 4-те българо-гръцки дружества. Повод за предстоящото събитие са три важни за двете страни дати, а именно – 3 март -националния празник на Република България, 25 март-националния празник на Република Гърция и Християнския празник – Благовещение.

Дружество „Аполония“ – Созопол има над 320 члена, сред които и младежка организация.Още от 1992г. функционира хор,по-късно и оркестър към дружеството. Особено голямо внимание се отделя на традициите и бита, които ежегодно се повтарят,печелейки все повече съмишленици сред младите и подрастващите.

Categories
Новини

Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици

Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици 12В подкрепа на правителственото намерение за въвеждане на единна ДДС ставка за организираните и индивидуалните туристи се обяви Алиансът по туризъм в югоизточния регион /АТЮР/.

Според председателя на Алианса Мария Инджова, цитира я БТА, това ще даде стимул за отрасъла и ще преустанови дискриминацията към българските туристи, което ще доведе до оживление в сектора. В туристическия алианс членуват общините Бургас, Несебър, Поморие, Приморско, Царево и Созопол.

Categories
Новини

Общо 14 общини от Югоизточен регион ще участват в Международен туристически панаир в Сърбия

Общо 14 общини от Югоизточен регион ще участват в Международен туристически панаир в Сърбия 13Както бе оповестено вчера, общо 14 общини от Югоизточния регион на страната ще участват в предстоящия туристически международен панаир в Нови Сад в Сърбия. Това каза председателят на Алианса по туризъм за Югоизточен регион Мария Инджова.

Присъствието на морските общини от Бургаска област е впечатляващо, а община Несебър дори ще се представи с два щанда допълни тя.

Categories
Новини

Задържаха собственикът на корабчето, пребил жена в Созопол

Задържаха собственикът на корабчето, пребил жена в Созопол 1447-годишният Я.Г. е задържан за побоя на пристанището в Созопол. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Вчера в 15.30 часа в РУ “Полиция” – Созопол е получено съобщение по телефона за възникнал инцидент на рибното пристанище в града.
Изпратеният незабавно полицейски екип е установил, че е нанесен побой на 46-годишна жена, която се легитимирала като главен експерт “Бизнес развитие” към Министерство на земеделието и офицер по сигурността към държавните пристанища на Република България. Пострадалата е заявила, че в качествата си на длъжностно лице е предприела проверка на кораб в района на пристанище Созопол, при която лица от екипажа й нанесли побой и осуетили проверката.

Categories
Новини

„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол

"Гранична полиция" извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол 15„Гранична полиция“ извършва пълна проверка на кораба и корабната документация по случая в Созопол, съобщиха от Областната диркеция на МВР в Бургас.

Вчера в 15.30 часа в РУ “Полиция” – Созопол е получено съобщение по телефона за възникнал инцидент на рибното пристанище в града. Изпратеният незабавно полицейски екип е установил, че е нанесен побой на 46-годишна жена, която се легитимирала като главен експерт “Бизнес развитие” към Министерство на земеделието и офицер по сигурността към държавните пристанища на РБългария.