Categories
Новини

Икона на Светите братя Кирил и Методий за кубинския посланик

Икона на Светите братя Кирил и Методий за кубинския посланик 1Извънредният и пълномощен посланик на Куба у нас Херардо Суарес Алварес и съпругата му г-жа Ана-Глория Боуса посетиха църквата „Свети Георги „ в Созопол и се поклониха пред мощите на Свети Йоан Предтеча. Развълнувани те споделиха, че това е най-истинското преживяване за тях от дълго време.

Преди това посланикът и съпругата му бяха приети от кмета на Созопол Панайот Рейзи.” Новината за чудотворните мощи, открити в Созопол и искреното ни приятелство ни доведоха при Вас”- заяви посланикът на Куба при посещението си. „Добрата за всички християне новина стигна и до Куба, откъдето наши приятели ни питаха дали сме видели мощите на Св. Йоан Предтеча”- заяви ще посланик Алварес.

Categories
Новини

Созопол има блестящо бъдеще-заяви американският посланик

 

„Созопол има блестящо бъдеще-заяви американският посланик Джеймс Уорлик в края на посещението си в Созопол. “Толкова древен, толкова красив и самобитен със своето историческо наследство, а и сега с мощите на Св. Йоан, на Созопол му предстоят хубави дни”- допълни още американският посланик.

Categories
Новини

Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван

Посланикът на САЩ е проявил интерес към разкопките на о. Свети Иван 2
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити останките, за които беше съобщено че са на Йоан Кръстител. Снимка: Дневник

По време на посещението си на остров Свети Иван край Созопол американският посланик у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик е казал, че с желания би се върнал без костюм и без вратовръзка и би поработил на острова. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. По време на визитата си на острова, където бяха намерени мощите на Свети Йоан Предтеча, посланикът на САЩ е провел беседа с археолога проф. Казимир Попконстантинов.

По време на посещението си на острова Джеймс Уорлик се е уверил, че мощите са автентични. По-рано през деня той е посетил и църквата „Свети Георги”, където се съхраняват мощите на светеца. В същия храм се намират и частица от костите на Свети Андрей и частица от Светия кръст.

Categories
Новини

Посланикът на САЩ ще се поклони пред мощите на Свети Йоан

Посланикът на САЩ ще се поклони пред мощите на Свети Йоан  3
© BulPhoto

Днес посланикът на САЩ Н.Пр. Джеймс Уорлик, ще бъде гост на кмета на Созопол Панайот Рейзи, съобщават от пресцентъра на община Созопол. След официалната среща двамата ще посетят Църквата „Свети Георги“, където посланикът и придружаващите го лица ще се поклонят пред мощите на Свети Йоан Предтеча.


Categories
Новини

Кубинският и американският посланици ще посетят Созопол

Кубинският и американският посланици ще посетят Созопол 4Чудотворните мощи на Св. Йоан Предтеча, които бяха открити на остров Свети Иван само преди месец привлякоха и интереса на посланиците на САЩ и Куба. Да се срещне с кмета на община Созопол Панайот Рейзи и да се поклони пред мощите на светеца, днес в Созопол пристига кубинският посланик Н.Пр. Херардо Суарес Алварес. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол. Интересът на Куба към Созопол е отдавна.

Кметът Панайот Рейзи посети Острова на свободата по покана на кубинското правителство, а кубинският посланик връща визитата.

Categories
Новини

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия

Кметът на Созопол се срещна с посланика на Норвегия 5Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн е на официално посещение в Созопол. Днес тя бе приета от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който изказа благодарност за средствата, които Норвегия предостави за реализиране на проекта, при който бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Много съм щастлива, че това сензационно откритие, намирането на мощите на Йоан Предтеча се случи по време на реализирането на проект, който е финансиран от Норвегия

заяви по време на срещата си с кмета на Созопол Скарстейн.

Горди сме, че мощи на светец, почитан и от православни християни, католици и протестанти, каквито повече са в Норвегия, са открити с норвежки пари

каза още посланикът и обеща за това да научат всички норвежци, които като данъкоплатци имат право да знаят за какво са похарчени парите им.