Categories
Новини Снимки от Созопол

Созопол празнува Никулден 2015

Созопол посрещна Никулден с празнична литургия в църквата „Свети Георги“ в стария град.

Празничната програма продължи с водосвет на венците, след което от храма тръгна литийното шествие, предвождано с иконата на Св. Николай Чудотворец.

Categories
Новини Созопол

Созопол запали Коледните светлини с пищна заря

Созопол запали Коледните светлини с пищна заряНа площада пред общината се събраха стотици празнично настроени жители и гости на Созопол. Деца и младежи с отлични успехи в в училище, спорта и изкуствата също присъстваха на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. Всички те с нетърпение очакваха своите подаръци, взирайки се в къщичката на Дядо Коледа под празничната елха.

С аплодисменти на публиката прозвучаха Коледни песни в изпълнение на ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр.Созопол и Народно Читалище „Отец Паисий“ под ръководството на Пепа Запрянова.

Categories
Новини

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език

Децата на Равна гора празнуваха Международния ден на майчиния език 3С тържество в читалището на с.Равна гора бе отбелязан Международния ден на майчиния език. Музикално-артистичната програма бе подготвена от ръководството на ОУ ”Отец Паисий” в селото и в нея с удоволствие участваха ученици от различни класове на училището. Залата бе препълнена от ученици и родители, а гости на събитието бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, зам. кмета Петя Чапевова и секретаря на Комисията за противообществени прояви на непълнолетните и малолетните Яна Сотирова.

Categories
Новини Спорт

Първата ветроходна регата за празника на Созопол – „Света Марина – Созопол 2011“

Първата ветроходна регата за празника на Созопол - "Света Марина - Созопол 2011" 5
Общински Яхт Клуб Созопол

Организаторът на първата ветроходна регата „Света Марина – Созопол 2011“ – СНЦ „Общински яхт клуб Созопол“ представи покана за състезание:

Регата в класовете „Оптимист“ и „Кадет“, която ще се състои от 15 до 17 юли в Созопол.

Състезателите плюс един треньор от всеки отбор ще бъдат настанени в хотел „Созопол” (до автогарата в Стария град). За тях е предвидена безплатна нощувка и вечеря (на 15 и 16 юли), както и закуска за гонките през трите състезателни дни.

До 30 юни 2011 г. всеки клуб е трябвало да заяви броя на момичетата и момчетата, както и на треньорите, които ще нощуват. За отборите, които възнамеряват да пристигнат на 14 юли може да бъде резервиран хотел, ако заявката е била подадена до 30 юни, като разходите се поемат от съответния клуб.

Новината бе съобщена от председателя на клуба инж. Димитър Бишков и треньора Георги Иванов. Идеята е регатата да стане традиционна и да бъде включена в календара на БФВ от следващата година.

Categories
Новини Равадиново

Равадиново празнува „Свети Дух“

Кметство с. Равадиново кани жители, гости и приятели на традиционния събор на селото, който ще се състои на 11 и 12 юни 2011 г.

Равадиново празнува "Свети Дух" 7
снимка: wikipedia.org

За доброто настроение на всички организаторите от кметството са приготвили богата музикално-артистична програма и много спортни прояви.

На 11.06 2011 г., събота от 10.30 ч. футболен турнир.

Официалното откриване на събора ще бъде същия ден от 19.00 ч., а в празничния концерт ще участват битовата група към читалище „Просвета”-с. Равадиново, танцовия ансамбъл към читалище „Димо Николов”- гр. Черноморец и оркестър „Нестинари”. Жители и гости ще могат да се насладят на пищна заря в края на концерта и да се потопят в тайните на нестинарството.

Categories
Новини

Поздравителни адреси за Деня на Християнското семейство в Созопол

Поздравителни адреси за Деня на Християнското семейство в Созопол 8
Днес Църквата отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от дванадесетте велики християнски празници, отбелязван и от православната, и от католическат църква

Близо 45 младежи, които навършват пълноление през настоящата година получиха поздравителен адрес от кмета на община Созопол Панайот Рейзи по случай Деня на християнското семейство и християнската младеж.

Навлизате във възраст, когато дръзновението и мечтите, Ви правят част от света на възрастните.   Пожелавам Ви здраве, щастие и успехи и запазете младежкия устрем и вдъхновение по не винаги равния житейски път

се казва в поздравителния адрес до младите хора. По традиция за Деня на християнското семейство, което се отбелязва с особена почит в Созопол поздравления от градоначалника получават и младите семейства, които са сключили граждански брак през настоящата година.

На тях Панаойт Рейзи пожела любовта да бъде светлината, която ще води новобрачната двойка по пътя на съвместния живот и ги увери ,че в негово лица имат подкрепата на община Созопол, за да бъде живота на децата им по- добър и по- сигурен.

Categories
Новини

На учителя с любов

На учителя с любов 9Вчера, 5-ти октомври, у нас и в още над 100 страни по света, бе отбелязан  Денят на учителя. Традицията води началото си от недалечната 1994г., когато по повод 40-тата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Международен ден на учителя. От тогава до днес тази дата се е приела като празник в повече от 100 страни по света. България се присъединява към тях през 2006, когато правителството официално приема празника.

Сравнително новият празник бе отбелязан и във всички училища на територията на община Созопол. Самите учители приеха различно празника, заради  специалното отношение към тях.

Categories
Новини

Започва Аполония 2010 – БНТ предава на живо блясъка!

Започва Аполония 2010 – БНТ предава на живо блясъка! 10
БНТ ще излъчи пряко от Созопол откриването на Празници на изкуствата „Аполония 2010”

На 28 август (събота) от 20:30 ч. БНТ ще излъчи пряко от Созопол откриването на 26-тото издание на Празниците на изкуствата „Аполония”. Марио Григоров, Елица Тодорова, Стоян Янкулов и Веселин Веселинов – ЕКО ще изнесат концерт в амфитеатър Аполония. Празниците на изкуствата ще продължат от 28 август до 5 септември.

На 28 август в информационната емисия на БНТ „По света и у нас” от 12:00 ч. и 20:00 ч. ще има преки включвания от Созопол.

Categories
Новини

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол

Изложба, представяща хроника на празника на Света Марина, откриват в Созопол 11
Снимка: Община Созопол

„Света Марина-хроника от празника. Портрети и пейзажи от града“ се нарича фотоизложбата на Маргарита Федина, която ще бъде открита на 29 юли, четвъртък от 18.00 ч. в Етнографския музей в Созопол, съобщават от пресцентъра на града. Изложбата, която включва черно- бели фотоси от празниците на града, посветени на Света Марина ще гостува три дни- до 31 юли,събота.

Московската фотографка за втора година представя подобна изложба в Созопол. Иначе фотографии от Созопол са и донесли много награди в международни конкурси и изложби, като последното и участие в САЩ се увенчава с първо място за фотографската й картина наречена „Дъжд в Созопол“.Първата подобна изложба на руската фотографка Маргарита Федина бе представена миналата година в навечерието на празника на града.

Categories
Новини

Народни борби и демонстрации по карате на празника на Созопол

Народни борби и демонстрации по карате на празника на Созопол 12Над 100 елитни състезатели се включиха в традиционните народни борби днес в Созопол. Турнирът се провежда за трета поредна година в чест на светицата закрилница Марина. В местността „Света Марина” водещи национални състезатели от всички категории  премериха сили в атрактивни схватки. Между участниците има републикански шампиони и носители на титли от европейски и световни първенства. Преди откриването на борбите организаторите представиха всички 10 спортни клубове в община Созопол. Бяха представени демонстрации по карате на клуб „Шогун” Созопол и клуб „Бу-ши-до” от Черноморец и Равна гора, както и демонстрации по културизъм на клуб „Киборг”.