Categories
Видео от Созопол Новини

Празникът на Созопол – Света Марина 2012

Публикуваният видео материал изпрати Костадин Николов

Categories
Новини

Изложба на най-старите български монети в Созопол

Изложба на най-старите български монети в Созопол 2За празника на Созопол бе открита уникална изложба в Археологическия музей. На откриването й специален гост бе и президента Росен Плевнелиев, който разгледа с интерес експозицията.

Изложбата „Монетите на Западния Понт” се осъществява със съдействието на Съюза на колекционерите в България, Музея на МВР и Археологическия музей в Созопол под патронажа на кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

Изложбата за първи път показва богата колекция от монети, които проследяват монетосеченето по Българското Черноморие от т.нар. гръцки период. Първият град по българските земи , който сече монети е Аполония, още шести век преди новата ера.

Categories
Новини

Първата регата „Света Марина – Созопол 2011“

Над 60 състезатели в класовете „Оптимист“ и „Кадет“ от девет клуба участваха в първото издание на ветроходна регата „Света Марина – Созопол 2011“, организирана от СНЦ „Общински яхт клуб Созопол“.

Регатата бе част от Празниците на Созопол, посветени на закрилницата на града света Марина. Участниците стартираха в седем гонки, след които бе оформено крайното класиране.

Първата регата "Света Марина - Созопол 2011" 4
Общински Яхт Клуб Созопол
Categories
Новини

Созопол празнува днес

Празнична света литургия бе отслужена в параклиса „Света Марина” в Созопол по случай празника на града – 17 юли

След литургията беше раздаден курбан. Преди броени минути (в два часа следобед) започнаха народни борби в местността „Света Марина”, в морския град.

Празичната програма включва още традиционен плувен маратон  и ветроходна регата. Победителите в нея ще бъдат наградени от 17.30 часа на Амфитеатъра. По-късно, в 20.00 часа, отново на Амфитеатъра ще се проведе празничен концерт.

Утре вечер от 20.00 ч. созополчани и туристите ще могат да видят и чуят на живо концерт на Б.Т.Р.

Фото репортаж „Плувен маратон по случай празникът на Созопол“, снимки: Мариета Танева