Categories
Новини

Созопол и Несебър сключиха примирие

Созопол и Несебър сключиха примирие 2Кметовете на общините Созопол и Несебър Панайот Рейзи и Николай Димитров преподписаха мирния договор сключен след вековна война за солниците на Поморие,. Кметът Панайот Рейзи и неговата свита, в която бяха председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, зам. кмета Катя Стоянова, секретаря на общината Веселина Спасова и директори на дирекции в общинската администрация бяха посрещнати от бог Дионис и трите нимфи пазителки на лечебното езеро с хляб и сол до манастир „Свети Георги”.

Categories
Новини

Созопол и Несебър се помиряват в Поморие

Созопол и Несебър се помиряват в Поморие 4
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

И тази година Созопол и Несебър се подготвят за примирие. Домакин и арбитър на подписването ще бъде Поморие. Отново се готвят  свитите на архонтите на Аполония и Месембрия и гадаят за клаузите на мирния договор, с който ще скрепят мир до следващата година. Месембрия приготвя тежки дарове за победителя, а Аполония подозрително изчаква помирителен знак.

Шеговитата церемония по подписването на мирния договор се чака както от жителите на трите морски общини, така и от летописците на регионални и национални медии. Едно събитие с препратка в далечната история, претворено от съвременните ръководители на Созопол, Поморие и Несебър в празник, се превърна през годините в чакано събитие, с което Южното Черноморие дава знак, че туристическия сезон вече е започнал.

Categories
Видео от Созопол Новини

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие

Созопол и Несебър се договориха за солта на Поморие 6
Тримата архонти Димитров, Златанов и Рейзи доволни от сключеното примирие © Росица Амелева

Созопол и Несебър подновиха примирието за край на 300-годишната война за солниците на Поморие

Градоначалниците на трите морски общини се събраха  в Несебър за да потвърдят желанието си за мир и разбирателство. Тази година градът на ЮНЕСКО беше домакин на станалата традиционна шеговита церемония за край на конфликта между двата града избухнал  преди 22 века. Идеята за сключване на временен договор е от на 90-те години на миналия век, като отначало тя  се провежда в деня на хумора 1 април. От 2003 г. подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната, се подготвят много сериозно за събитието.

Categories
Новини

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско

Созопол и Несебър ще се помирят в града на Юнеско 8
Снимка: Булфото
Созопол и Несебър ще подпишат примирие  на 10 юни в града на ЮНЕСКО. Градоначалникът на Созопол, придружен от свитата си, и кметът на Поморие, ще пристигнат в града на ЮНЕСКО и ще бъдат тържествено посрещнати от жителите и кметът на Несебър пред крепостните стени.

Оттам шествието ще премине покрай църквите на Несебър, за да достигне най-стария храм, датираща от 5 в. – „Света София”, или по-известен като Старата митрополия. Там градоначалниците  ще подновят давността на примирието.   Тази година ритуалът по подписване на мирния договор ще бъде в духа на съвременните европейски стандарти. Община Поморие ще е официален арбитър на церемонията.