Categories
Новини

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол  2
снимка: actualno.com

„Изграждането на завода за отпадъци е скъпо начинание, но там имаме заявен интерес от страна на инвеститор. Инвеститорът е от Русия и вече има опит в изграждането на подобни рециклращи линии за битови отпадъци. Зад гърба си той има построени няколко рециклиращи завода в Гърция, Македония и Чехия“

заяви кметът Панайот Рейзи във връзка с намеренията на общината да изгради подобен завод и в Созопол.

Categories
Новини

Река Ропотамо преля, затвори пътя Созопол – Приморско

Река Ропотамо преля, затвори пътя Созопол – Приморско 4
Снимка: БТА

Вчера река Ропотамо преля и затвори за движение пътя Созопол – Приморско, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. За пътуващите е осигурен обходен маршрут през село Маринка – Ново Паничарево – Ясна поляна – Приморско. Четирима руски граждани с автомобил са спасени от екипи на „Гражданска защита“ в района на прелялата река. В област Стара Загора е затворен за движение пътят Мъглиж – Гурково поради силно снегонавяване. Автомагистрала „Хемус“ е затворена за движение на територията на област Варна поради изключително ниска видимост.

Categories
Новини Снимки от Созопол

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 6Созопол е фаворит сред предпочитанията на българите за лятна дестинация. През юли месец 40 % от всички туристи, почивали в Созопол, са българи. През август те са 45 на сто, а според резервациите за септември ще стигнат 70 % от летовниците. Освен за българи Созопол се оказва любимо място и за поляци, руснаци и ирландци. Това сочат данните, анализирани от Бургаската туристическа камара, на базата на информации от летищните комплекси и от хотелиери и туроператори.

Ръст на туристите между 15-16% по Южното Черноморие регистрират от бургаската камара. Тази година има бум на летовници от Словакия, Полша и Чехия. Техният брой в сравнение с миналото лято е увеличен с 30 на сто.

Categories
Новини

Шофирайте разумно!

Шофирайте разумно! 7
снимка: ИА "Фокус"

До седмица всички камери на КАТ, които следят за нарушения, ще бъдат включени, сподели говорителят на Областна дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева.

Отнася се както за камерите по пътя за Южното Черноморие, така и тези в Бургаско – три по пътя за Созопол и една по пътя за Слънчев бряг.

Това е един обективен фактор, който да констатира нарушенията. Всеки, който се е отправил в посока Южното Черноморие и Слънчев бряг трябва да бъде нащрек, защото след една седмица освен патрулиращите служители ще има видеокамери. Изключително неприятен е фактът, когато вече се получи снимана картина с нарушение, виждате че с всеки следващ ден от неплащането на глоби на КАТ повлича и Изпълнителен лист спрямо длъжника, ако плащането не бъде направено в едномесечен период от оповестяването на нарушението

обясни Рандева.

Categories
Новини

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол 8
Снимка: Десислава Рошманова

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол. Учредители на сдружението са общините Созопол, Приморско и Царево, а за председател е избран кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Целта на сдружението е да въведе единни правила за депонирането на отпадъците на трите морски общини, които съвместно ползват модерното регионално депо за битови отпадъци, което бе изградено на територията на община Созопол, каза Панайот Рейзи.

Categories
Новини

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група 9„Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево” учредиха на 26 ноември в Приморско рибарските сдружения на територията на трите общини. Учредители бяха 27 представители на пет рибарски сдружения от Община Царево, две от Созопол и едно от Приморско. Участниците в учредителното събрание се запознаха с проектоустава и избраха 9-членен Управителен съвет. В него всяка община излъчи по трима свои членове, като задължително участва с по един представител на местната власт.

Трите общини обединяват усилията си, за да подпомогнат рибарските сдружения в региона в реализирането на местните нужди и инициативи. Сдружението ще изработи интегрирана Стратегия за местно развитие, с която ще кандидатства за финанасиране в размер на 3,6 млн. евро по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и ще координира усилията на местните общности в реализирането й.

Categories
Новини

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището 10
© снимка: Пресцентър Община Созопол

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол.

По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница.

Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето

каза още той.

Categories
Новини

Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици

Министерство на туризма и единна ДДС ставка искат браншовици 11В подкрепа на правителственото намерение за въвеждане на единна ДДС ставка за организираните и индивидуалните туристи се обяви Алиансът по туризъм в югоизточния регион /АТЮР/.

Според председателя на Алианса Мария Инджова, цитира я БТА, това ще даде стимул за отрасъла и ще преустанови дискриминацията към българските туристи, което ще доведе до оживление в сектора. В туристическия алианс членуват общините Бургас, Несебър, Поморие, Приморско, Царево и Созопол.

Categories
Новини

Общо 14 общини от Югоизточен регион ще участват в Международен туристически панаир в Сърбия

Общо 14 общини от Югоизточен регион ще участват в Международен туристически панаир в Сърбия 12Както бе оповестено вчера, общо 14 общини от Югоизточния регион на страната ще участват в предстоящия туристически международен панаир в Нови Сад в Сърбия. Това каза председателят на Алианса по туризъм за Югоизточен регион Мария Инджова.

Присъствието на морските общини от Бургаска област е впечатляващо, а община Несебър дори ще се представи с два щанда допълни тя.

Categories
Новини

Бургазлия загина при катастрофа край Созопол

Бургазлия загина при катастрофа край Созопол 13
© Dariknews.bg

35–годишен мъж от Бургас загина на място в катастрофа. Инцидентът е станал рано сутринта на 8 август на път ІІ-99. При извършената проверка на място е установено, че в отсечката Созопол-Приморско се е движел лек автомобил  “Сеат Кордоба”, управляван от мъж с инциали  К.Г.. При навлизане в ляв завой, автомобилът излязъл извън платното за движение, навлязъл в бетонна канавка и се преобърнал.