пристанище Archives - Новините за Созопол

пристанище

В Областна администрация Бургас се проведе среща, целта, на която бе да се обсъдят възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол и във връзка с писмо изпратено от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи.

 Към настоящия момент градът разполага само с рибарско такова, което през натоварения летен сезон, трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове – две комети по направление Варна – Несебър – Созопол, редовните линии Созопол – Поморие и Созопол – Несебър, както и други такива. В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение – обслужване на туристически кораби. За това информира със свое писмо и кметът на общината Панайот Рейзи.

[продължава…]

© снимка: Пресцентър Община Созопол

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол.

По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница.

Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето

каза още той.

[продължава…]

Снимка: astra-bg.eu

Правителството ще прехвърли на община Созопол собствеността върху пристанището в село Черноморец на заседанието на кабинета утре, съобщи правителствената информационна служба. Имотът е с площ от 7 дка. Собствеността върху него се прехвърля на общината заради включване на съоръжението в регистъра на пристанищата и с цел правилното функциониране и поддържане на инфраструктурата, е посочено в съобщението.

Община Варна пък ще получи правото да управлява осем имота на ул. „Девня“ в града. Общата им площ е 3386 кв.м. В момента имотите са собственост на национална компания „Железопътна инфраструктура“. Прехвърлянето им на община Варна е заради проект за реконструкция на пътната инфраструктура в града.

[продължава…]