Categories
Новини

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби

Созопол търси възможност за акостиране на круизни кораби 2В Областна администрация Бургас се проведе среща, целта, на която бе да се обсъдят възможностите за създаване на пасажерско пристанище в град Созопол и във връзка с писмо изпратено от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи.

            Към настоящия момент градът разполага само с рибарско такова, което през натоварения летен сезон, трудно успява да обслужи нуждите на туристическите плавателните съдове – две комети по направление Варна – Несебър – Созопол, редовните линии Созопол – Поморие и Созопол – Несебър, както и други такива. В последните години се наблюдава ръст на туристическия поток в града, което е и основната причина за необходимостта от изграждане на пасажерско пристанище с цел и предназначение – обслужване на туристически кораби. За това информира със свое писмо и кметът на общината Панайот Рейзи.

Categories
Новини

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището 3
© снимка: Пресцентър Община Созопол

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол.

По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница.

Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето

каза още той.

Categories
Новини Черноморец

Община Созопол ще получи пристанището в Черноморец

Община Созопол ще получи пристанището в Черноморец 4
Снимка: astra-bg.eu

Правителството ще прехвърли на община Созопол собствеността върху пристанището в село Черноморец на заседанието на кабинета утре, съобщи правителствената информационна служба. Имотът е с площ от 7 дка. Собствеността върху него се прехвърля на общината заради включване на съоръжението в регистъра на пристанищата и с цел правилното функциониране и поддържане на инфраструктурата, е посочено в съобщението.

Община Варна пък ще получи правото да управлява осем имота на ул. „Девня“ в града. Общата им площ е 3386 кв.м. В момента имотите са собственост на национална компания „Железопътна инфраструктура“. Прехвърлянето им на община Варна е заради проект за реконструкция на пътната инфраструктура в града.