Categories
Новини

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида

Засилени проверки в сезона на паламуда, лефера и сафрида 2
snimka: riba.blog.bg

В сезона на паламуда, лефера и сафрида морето е пълно с рибари бракониери. Ето защо инспектори кръстосват всеки ден водите край Несебър, Приморско, Созопол и Царево, за да ловят нарушители, съобщи Владимир Каменов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА)-Бургас. Контрольорите ежедневно попадат на така наречените любители – хора без риболовен билет, които не плащат такси и нямат право да ловят повече от разрешените им 3 кг на човек. Забранен е и уловът на риба под 12 см, тя трябва незабавно да се връща в морето.

Има ограничение и за броя на пръчките, които любителите могат да използват.

Рибарите, които са без билет, могат да използват три броя пръчки – като на една от тях монтират чепаре, а на другите – единична, двойна, или тройна кука

обясни Каменов.

Categories
Новини

От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка

От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка 3
сника: dariknews.bg

От понеделник пътна полиция започва масови проверки за поставени предпазни колани на задните седалки. Националната акция ще е до 13 март. Целта е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

У нас са единици пътниците на задните седалки, които ползват предпазните колани, въпреки че са задължени по закон. В Европа процентът е 85, сочи статистиката на КАТ.

80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града – 70%. По-малко са изрядните водачи в селата и малките населени места.

Categories
Новини

Зоркото данъчно око ще наблюдава и Аполония

Зоркото данъчно око ще наблюдава и Аполония 4
© sxc.hu

Очаква се данъчни служители да правят масови проверки в заведенията в Созопол по време на фестивалните дни на Аполония.

Пред Дарик от Националната агенция за приходите съобщиха, че проверките ще бъдат част от масираната акция на данъчните по Черноморието. Освен тях, от агенцията за приходите следят и всички по-големи културни събития и концерти.

Припомняме, че фестивалът Spirit of Burgas премина под засиленото присъствие на данъчни инспектори и при него не бяха установени нарушения.

Празниците на изкуствата Аполония ще бъдат открити с музикална премиера. В концерта Precious moments ще участват живеещият в САЩ пианист и композитор на филмова музика Марио Григоров, нашумял с филма „Прешъс“, Елица, Стунджи и Веселин Веселинов – Еко.