Categories
Новини

Мирослав Найденов ще се срещне с рибарите в Созопол

Мирослав Найденов ще се срещне с рибарите в Созопол 2
снимка: www.sozopol.org

Община Созопол кани жителите на общината на среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов във връзка с новите изменения в Закона за рибарството и аквакултурите.

Срещата ще се проведе на 17 октомври 2012 г., сряда от 17.30 часа в Заседателната зала на общинския съвет в Созопол.

Categories
Новини

Рибари бедстват край Созопол

Осем рибари са бедствали вчера край Созопол, съобщиха  от полицията. Те са били в две лодки. В едната е имало шест души, а в другата – двама
Рибари бедстват край Созопол 4Гранична полиция и Гражданска защита са изпратили екипи на мястото, предаде БТА.Силен вятър и вълнение усложняват операцията по спасяването. Вчера вечерта бе отправено и предупреждение за бурни ветрове.Няколко от местните рибари са се опитали да достигнат до бедстващите лодки. Техните плавателни съдове обаче не могли да стигнат далеч заради високите вълни.
Categories
Новини

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 6

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.

Categories
Новини

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група 7„Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево” учредиха на 26 ноември в Приморско рибарските сдружения на територията на трите общини. Учредители бяха 27 представители на пет рибарски сдружения от Община Царево, две от Созопол и едно от Приморско. Участниците в учредителното събрание се запознаха с проектоустава и избраха 9-членен Управителен съвет. В него всяка община излъчи по трима свои членове, като задължително участва с по един представител на местната власт.

Трите общини обединяват усилията си, за да подпомогнат рибарските сдружения в региона в реализирането на местните нужди и инициативи. Сдружението ще изработи интегрирана Стратегия за местно развитие, с която ще кандидатства за финанасиране в размер на 3,6 млн. евро по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и ще координира усилията на местните общности в реализирането й.

Categories
Новини

По два-три лева за граца в Созопол

По два-три лева за граца в Созопол 8Грацата в Созопол се търгува по два-три лева килото. По това време на годината малкият сафрид е една от най-често срещаните риби в Черно море, казват старите морски вълци.

Риболовните корабчета започват да излизат на брега около 16 часа и ако държите да имате на трапезата наистина прясна риба, трябва да сте на пристана и да ги чакате. Цената от 2 лева важи за по-голямо количество и е добра, ако искате да си осолите или замразите за зимата.

Categories
Новини

Държавата „почисти“ Южното Черноморие от 20 рибарски колиби

Държавата "почисти" Южното Черноморие от 20 рибарски колиби 9

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой охраняваха акцията на екоинспекцията в Бургас

Около 70 полицаи с бронежилетки и снаряжение за уличен бой бяха изпратени да охраняват вчера събарянето на поредните дървени колиби по Южното Черноморие. След като преди седмица строителният надзор успя да премахне няколко бараки в Слънчев бряг, сега Регионалната екоинспекция в Бургас се зае с 20-ина рибарски заслона. Те се намират на 50 метра от устието на река Ропотамо, където от десетилетия се е оформило малко рибарско селище. Част от постройките са още от времето на цар Борис III. РИОСВ ги обяви за незаконни, тъй като се намират на територията на държавния резерват „Ропотамо“, където е забранено всякакво строителство. Резерватът обаче е основан при социализма, много след като част от бараките вече са били издигнати.

Categories
Новини

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо

Ще бутат рибарските колиби на Ропотамо 10Незаконните рибарски бараки, разположени в резервата „Ропотамо”, ще бъдат премахнати по време на акцията за почистване на защитената територия на 1 ноември от 9 часа, съобщиха от екоинспекцията в Бургас.

Над 50 са вече импровизираните постройки от строителни отпадъци, които морските вълци са си трупали на реката в продължение на години. Основно рибари от Бургас, Созопол, Несебър и други градове в областта се опитвали трайно да се настанят в резервата.