Categories
Новини

Созопол очаква рекорден брой спасители на кръста за Йордановден

Созопол очаква рекорден брой спасители на кръста за Йордановден 2
Рекорден брой спасители на кръста за Йордановден

За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води на 6 януари (петък) по повод големия християнски празник Йордановден (Богоявление).

По традиция в Созопол участниците в ритуала са ергени . Очакванията на организаторите от община Созопол е за рекорден брой участници поради големия интерес към празника. Общината е осигурила награден фонд за всички желаещи да участват в ритуала.

Categories
Новини

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол

Двама младежи спасиха Светия кръст в Созопол 4Георги Стоянов , който е внук на известния народен борец Никола Станчев бе сред най-бързите смелчаци хвърлили се в бурното море, за да спасят Светия кръст на Йордановден в Созопол. Младежът по стар созополски обичай, който е уникален в християнската традиция в региона счупи парче от кръста и го хвърли навътре в близо двуметровите вълни. Това се оказа още по-голямо предизвикателство за двайсетината куражлии, които се гмурнаха в студените вълни. Парчето от кръста бе повторно спасено от Милен Пухов, който миналата година пръв хвана кръста.

Categories
Новини

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол 6
Снимка: Архив

В последните години около 30 са младежите, които скачат във водите на Черно море в търсенето на кръста. Това е една компания младежи, надяваме се обаче тази година да са дори повече, съобщи Мариана Паскалева, директор отдел „Култура“ в община Созопол.

Програмата за 6 януари освен спасяването на кръста включва и празнична Света литургия. Тя ще бъде водена от отец Иван в 8 часа, в храм „Свети Георги“, където се помещават всички светини на Созопол. Около 10 часа отец Иван ще извърши празничен водосвет и час по-късно започва литийното шествие от храма до Морската градина в стария град. Там се извършва ритуала по спасяването на кръста. Всички, които участват трябва са здрави, да имат навършени 16 години и да не са женени. Традицията е такава – отец Иван хвърля Светия кръст и след като бъде спасен, той се чупи на две части и втората част още веднъж се хвърля отново в морето.