Categories
Новини

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в София 1
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Завърши поклонението пред мощите на Свети Йоан Кръстител в храм „Свети Александър Невски” в София.

С благословението на Светия Синод на Българската православна църква, светите мощи на свети Йоан Предтеча, намерени през това лято край Созопол, бяха в София за поклонение от миналия петък до днес. Те бяха посрещнати от синодалните архиереи, множество клирици на Българската православна църква, държавната власт и софийското гражданство.

Молебен пред реликвите за здравето и благоденствието на българския народ отслужи Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заедно със синодалните архиереи.

Categories
Новини

Мощите още ден в София

Мощите още ден в София 2Мощите на свети Йоан Кръстител остават за поклонение в столицата и понеделник. Това съобщи предстоятелят на храма „Св. Александър Невски“ епископ Тихон.

Не е уточнено още кога точно те ще отпътуват обратно за Созопол, но вероятно това ще стане след вечерната служба, уточни главният секретар на синода епископ Наум.

Той обаче не изключи възможността светинята да остане в София и във вторник, ако все още има голяма опашка от поклонници пред храма. Решението кога мощите да поемат обратно към Созопол обаче ще бъде взето от Светия синод, уточни владиката.

Categories
Новини

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител

Стотици софиянци чакат на опашка, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител 3Стотици граждани и гости на София чакат на опашка пред храм „Свети Александър Невски“, за да се поклонят пред мощите на Свети Йоан Кръстител, донесени от Созопол.

От петък вечерта, когато пристигнаха мощите, пред храма е създадена специална организация на движението и за пешеходците и чакащите на опашка пред църквата.

В района има полиция, линейка и пожарна.