Categories
Новини

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол

Около 50 000 лв. ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол 1Около 50 000 лева ще бъдат отпуснати за консервация на откритията на остров „Свети Кирик и Юлита” край Созопол. Това каза за археологът ст. н. с. Кръстина Панайотова. Това са част от средствата, които се отпускат за проучвания, реставрация и консервация на археологически обекти в цялата страна.

Очаква се до края на седмицата да приключи работата по документацията и следващата седмица да археолозите да започнат работа. Панайотова обясни, че тези средства ще бъдат достатъчни за проучване на междухрамовото пространство на острова и да се вземат мерки за тяхното съхраняване през идващата зима и докато се изготви проект за реставрация и консервация.

Categories
Новини

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров „Св. Кирик и Юлита“ в Созопол

След седмица може да започне консервацията на откритията на созополския остров "Св. Кирик и Юлита" в Созопол 3
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: www.sozopol.org

До края на тази седмица се очаква да бъде подписан договор и да бъдат предоставени допълнително средства за консервацията на археологическите открития, които миналата година бяха направени на остров „Свети Кирик и Юлита“ в Созопол. Това каза археологът ст.н.с.Кръстина Панайотова. По думите и работата на археолозите може да започне след седмица.

През август министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в Созопол, че Министерството на финансите отпуска над 850 000 лева на Министерството на културата за археологически проучвания и консервация на различни обекти в страната. Сред обектите са проучвания на остров „Свети Иван“, които не влизат в проекта, финансиран от норвежкото правителство и за консервация на откритията на остров „Свети Кирик“.

Categories
Новини

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 5
Министерството на културата финансира нови проучвания край Созопол, както и край Плиска, Велики Преслав, Търново, Мелник и др.

Министерството на културата отпуска близо 900 хил. лв. допълнително за археологически проучвания.

Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов. Сред обектите, където ще се финансират нови разкопки, е и остров Свети Иван край Созопол. Там преди две седмици бяха намерени мощи, за които се предполага, че са на Свети Йоан Кръстител.

Досегашните проучвания на остров Свети Иван бяха финансирани 90% от норвежкото прителавство.

Сегашният транш от културното министерство е отпуснат по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов