Categories
Новини

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени

Разкопките на о.Св.Кирик и Юлита и нос Скамний вече са зазимени 2
Зазимиха разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний

Ръководителят на разкопките на остров Свети Кирик и Юлита и нос Скамний в Созопол Кръстина Панайотова каза, че те вече са зазимени.

„Откритите архитектурни останки са покрити с геотекстил и чували с пясък. Това е практика от миналата година, която сме изпробвали на остров Свети Крик и Юлита и се надяваме, че така ще запазим откритите църква и параклис на нос Скамний, където са още повече изложени на силните атмосферни влияния. Всички движими находки са вече предадени в Археологическия музей на Созопол, а някои от които и вече са предадени за реставрация като монетите например“

Categories
Видео от Созопол История Новини

Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита

Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита 4
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: Sozopol.org

През последната четвърт на 7ми век пр.хр. по земите на днешен Созопол се настаняват заселници от древен Милет, които създават колонията Аполония. Векове по-късно археолози откриват историята на техният живот. Находките дават ясна представа за живота и бита на хората от това време.

Архаично селище, по-старо от пирамидите в Египет, откриха археолози в Созопол. То е създадено от първите преселници от Гърция в  Древна Аполония.

Намира се на остров Свети Кирик и Юлита и според ръководителя на екипа доц. Кръстина Панайотова е единственото по рода си у нас.

 Тази година сме съсредоточили усилията си в изследване на един квартал на първите заселници, които са създали Аполония”

каза тя. Археолозите са открили шест помещения, улица и два канала.

Още със самото си идване милетските преселници са си създали един организиран, модерен за времето град. На о. Свети Кирик ще останем вероятно до края на септември и през октомври ще се върнем на нос Скамни, където имаме някои довършителни работи преди да започне консервацията и реставрацията на откритите останки”, разкри още доц. Панайотова. От първи август екипът е на о. Св. Кирик, където работи в територията южно и западно от Морското училище. Помагат ни и доброволци от фондация „Балканско наследство

Categories
Новини

Държавата заделя 500 000лв. за подводна археология край Созопол

Културният туризъм навсякъде по света е едно от големите пера, носещо доходи на държавата

Държавата заделя 500 000лв. за подводна археология край Созопол 6
Фотограф: М. Славчев

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов след подписването на договора за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей „Света София”.

Около 500 000 лева са предвидени за подводна археология около Созопол.

Подготвя се и мащабен проект, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за експониране на остров „Свети Кирик и Юлита”, като по този начин

Categories
Новини

Созопол иска в ЮНЕСКО

Църквата Свети Георги е отворена и през зимата, вярващи на опашка пред мощите на Кръстителя

Созопол иска в ЮНЕСКО 7Архитектурно-историческият резерват „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик и Юлита да бъдат обявени за обекти на световното културно наследство. Общината заедно с фондация „Созопол“ вече е направила заявка пред Министерството на културата за преминаване на тези обекти под егидата на ЮНЕСКО.

Новината съобщи доц. Цоня Дражева, директор на регионалния бургаски музей, която е в екипа, подготвил документите за влизането на Созопол в престижния списък. Археоложката е и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван, където на 28 юли миналата година бяха открити мощи на Кръстителя.

Мощите на свети Йоан Кръстител категорично отреждат първото място на малкия остров Свети Иван и Созопол в класацията за чудесата на България, която в. „Стандарт“ организира.

Categories
Новини

Търсят още мощи на светии край Созопол

Търсят още мощи на светии край Созопол 8Ранно християнска базилика с двукасетъчен реликварий, но ограбен бе открит миналото лято при разкопки на созополския остров Свети Кирик и Юлита, разказа вчера  шефката на разкопките Кръстина Панайотова.

В празничния ден островът бе отворен за посетители. Още от сутринта гости от цялата страна се наредиха на опашка, за да го разгледат. Сред посетителите бяха 90 ученици от първия български фестивал на младите математици, който се провежда в Созопол.

След като разгледаха разкопките, предвождани от областния управител Константин Гребенаров, те се качиха на две корабчета и се разходиха из красивия созополски залив. Имаше и много чужденци.

Categories
Новини

Свети Кирик и Юлита става архитектурен паметник с Музей на морското дело

Свети Кирик и Юлита става архитектурен паметник с Музей на морското дело 9Остров „Свети Кирик“ в Созопол става архитектурен паметник с Музей на морското дело. Идейният проект с бъдещата визия за развитието на острова е в процес на разработване, след като той мина във владение на Министерството на културата. „Предвижда се достъпът за граждани да бъде свободен и те да могат да посещават острова“, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. По негова идея на острова бе обявен днес Ден на отворени врати. Така, възползвайки се от това, че националния празник е и официален неработен ден, стотици жители на Бургас и Созопол дойдоха, за да разгледат разкопките. Те получиха и точна информация от Кръстина Панайотова – ръководител на разкопките и нейния екип, които от седмица отново работят на терена.

Областният управител бе поканил и участниците в първия Международен фестивал на младите математици да разгледат остров „Свети Кирик и Юлита“ и да се разходят след това с корабче в залива на Созопол.

Categories
Новини

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника 10По инициатива на областния управител Константин Гребенаров на 22 Септември – Ден на Независимостта на Република България, археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, община Созопол ще могат свободно да се разгледат от всички желаещи.

От откриването на архаичния храм на острова през 2009 година до днес достъпът до него е ограничен. Това е и причината Гребенаров да инициира ден на отворените врати, по време на който екипът провеждащ разкопките да разкаже на посетителите историята им.

Categories
Новини

Предлагат „Аполония“ да се провежда на остров „Свети Кирик и Юлита“

Предлагат „Аполония" да се провежда на остров "Свети Кирик и Юлита" 12Министър Вежди Рашидов и неговият екип имат идея на остров „Свети Кирик и Юлита“ да се направи исторически музей, както и островът да стане бъдеща база и сцена за празниците на изкуствата „Аполония“, съобщи заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Скулпторите Крум Дамянов и Вежди Рашидов са в процес на изработване на голяма скулптура на Аполон. Идеята е тя да представлява един пластичен център на остров „Свети Кирик и Юлита“.