Categories
Видео от Созопол История Новини

Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита

Откриха архаично селище на остров Свети Кирик и Юлита 2
Остров свети Кирик и Юлита; снимка: Sozopol.org

През последната четвърт на 7ми век пр.хр. по земите на днешен Созопол се настаняват заселници от древен Милет, които създават колонията Аполония. Векове по-късно археолози откриват историята на техният живот. Находките дават ясна представа за живота и бита на хората от това време.

Архаично селище, по-старо от пирамидите в Египет, откриха археолози в Созопол. То е създадено от първите преселници от Гърция в  Древна Аполония.

Намира се на остров Свети Кирик и Юлита и според ръководителя на екипа доц. Кръстина Панайотова е единственото по рода си у нас.

 Тази година сме съсредоточили усилията си в изследване на един квартал на първите заселници, които са създали Аполония”

каза тя. Археолозите са открили шест помещения, улица и два канала.

Още със самото си идване милетските преселници са си създали един организиран, модерен за времето град. На о. Свети Кирик ще останем вероятно до края на септември и през октомври ще се върнем на нос Скамни, където имаме някои довършителни работи преди да започне консервацията и реставрацията на откритите останки”, разкри още доц. Панайотова. От първи август екипът е на о. Св. Кирик, където работи в територията южно и западно от Морското училище. Помагат ни и доброволци от фондация „Балканско наследство