Categories
Новини

Хиляди пред мощите на Свети Йоан Кръстител

Хиляди пред мощите на Свети Йоан Кръстител 1С песнопения бяха посрещнати мощите на Свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Те бяха превозени от Созопол до столицата с брониран автомобил и храна. Районът около кадетралата е със засилени мерки за сигурност, тъй като в събота се очаква пред мощите на светеца да се поклони и руският премиер Владимир Путин.

Очаква се три часа преди да пристигне премиерът Путин, да бъде спрян достъпът на поклонници до мощите. По-рано днес да се поклони пред светите мощи на Йоан Кръстител бе пристигна министърът без портфейл Божидар Димитров.

Categories
Новини

Мощите в София заради Путин

Мощите в София заради Путин 2
Това е кутийката, в която са мощите на Св. Йоан Кръстител

Руският премиер Владимир Путин ще може да се поклони на мощите на свети Йоан Кръстител, които бяха открити през лятото край Созопол.

Вчера Светият синод реши светинята да пристигне в София в четвъртък и да остане за поклонение в “Св. Александър Невски” до понеделник, научи “Труд” от министъра без портфейл проф. Божидар Димитров. Ако има голям интерес от поклонници, мощите вероятно ще останат по-дълго. “ Светинята идва освен за Путин, и за софиянци”, обясни Димитров.

Categories
Новини

София чака мощите на Йоан Кръстител

София чака мощите на Йоан Кръстител 3
Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.