Categories
Видео от Созопол Новини Снимки от Созопол

Стелиян Илиев и Никола Бобчев спасиха Светия кръст в Созопол

снимка: Поли Славова
снимка: Поли Славова

С уникално спасяване на  Светия кръст ще бъде запомнен празника Йорданов ден (още познат като Богоявление) тази година в Созопол.

42 души бяха благословени от отец Иван и се хвърлиха в бурните води, за да спасят Светия кръст. Интересът към празника в Созопол привлече и 9 младежи от Бургас. Ледено студените вълни погълнаха кръста, хвърлен от отец Иван и най-бързите плувци стигнаха до него.

Categories
Новини

Последни записвания за кръста в Созопол

на снимката: Живко Димитров; Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org
на снимката: Живко Димитров; Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org

За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води по повод големия християнски празник Йордановден или Богоявление.

По традиция в Созопол участниците в ритуала са ергени. Очакванията на организаторите от община Созопол е за рекорден брой участници поради големия интерес към празника. Общината е осигурила награден фонд за всички желаещи да участват в ритуала.

Честванията за Йордановден ще започнат в 8.30 часа с празнична Света литургия в Катедрален храм „Свети Георги Победоносец”.

Categories
Новини

Младежи спасиха Светия кръст в Созопол

Богоявление започна в 08.30 ч. с празнична света литургия, отслужена от отец Иван в църквата „Свети Георги Победоносец”.

Литийното шествие, предвождано от кмета Панайот Рейзи и отец Иван потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град като бе посрещнато от звъна на златните камбани на другата созополска църква ”Свети Свети Кирил и Методий”.

Близо 40 младежи бяха благословени от отец Иван и се хвърлиха в ледените води на Черно Море, за да спасят Светия кръст.

Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 3
На снимката Никола Бобчев и Стелиян Илиев издигат Светия кръст; снимка: sozopol.org
Живко Димитров, Стилиян Илиев и Никола Бобчев успяха първи да стигнат до кръста. Всеки от тях хвана част от Светия кръст ( ред.бел. както можете да видите снимките към анонса )

Двама от младежите успяха едновременно да открият във вълните и едновременно да издигнат над водата другата част от Светия кръст. Спасителите на кръста са Живко Димитров, Стелиян Илиев – халф във ФК „Созопол“ и неговият съотборник, вратарят Никола Бобчев.

снимки: Sozopol.org; източник: Прес център Община Созопол

Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 4
Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 5
на снимката: Живко Димитров
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 6
на снимката: Живко Димитров; Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 7
Шествието предвождано от отец Иван и кмета на община Созопол стига до морският бряг
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 8
Отец Иван хвърля Светият кръст във ледените води на Черно Море
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 9
Младежите, готови да спасят Светият кръст
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 10
Младежите скачат в ледените води на Черно море
Младежи спасиха Светия кръст в Созопол 11
В ритуала по спасяването на Светия кръст участваха близо 40 смелчаци
Categories
Новини

Созопол очаква рекорден брой спасители на кръста за Йордановден

Созопол очаква рекорден брой спасители на кръста за Йордановден 13
Рекорден брой спасители на кръста за Йордановден

За поредна година смелчаци и куражлии ще премерят сили в традиционния ритуал по спасяване на Светия кръст от студените морски води на 6 януари (петък) по повод големия християнски празник Йордановден (Богоявление).

По традиция в Созопол участниците в ритуала са ергени . Очакванията на организаторите от община Созопол е за рекорден брой участници поради големия интерес към празника. Общината е осигурила награден фонд за всички желаещи да участват в ритуала.

Categories
Новини

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол

30 младежи в надпреварата за кръста в Созопол 15
Снимка: Архив

В последните години около 30 са младежите, които скачат във водите на Черно море в търсенето на кръста. Това е една компания младежи, надяваме се обаче тази година да са дори повече, съобщи Мариана Паскалева, директор отдел „Култура“ в община Созопол.

Програмата за 6 януари освен спасяването на кръста включва и празнична Света литургия. Тя ще бъде водена от отец Иван в 8 часа, в храм „Свети Георги“, където се помещават всички светини на Созопол. Около 10 часа отец Иван ще извърши празничен водосвет и час по-късно започва литийното шествие от храма до Морската градина в стария град. Там се извършва ритуала по спасяването на кръста. Всички, които участват трябва са здрави, да имат навършени 16 години и да не са женени. Традицията е такава – отец Иван хвърля Светия кръст и след като бъде спасен, той се чупи на две части и втората част още веднъж се хвърля отново в морето.