Categories
Новини

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 1Обществено обсъждане за вида на статуята на Аполон ще се проведе в Созопол. Всеки гражданин на общината ще може да представи писмено своето виждане за това каква трябва да е тя в сградата на администрацията. След това общинският съвет ще вземе окончателното решение.

Преди месец беше съобщена новината, че 13-метрова статуя на Аполон ще посреща гостите на Созопол. Първоначалната идея беше тя да бъде изработена от скулптура проф. Крум Дамянов. Проектът предвиждаше статуята да бъде поставена на остров Свети Свети Кирик и Юлита върху 4-метров постамент, да бъде бронзова и в по-модернистичен стил да изобразява Аполон с позлатени лък и лира. Тогава беше оповестено, че произведението ще струва 500 хил.лв., като част от парите ще бъдат заложени в бюджет 2011, а останалите ще се търсят от дарители.

За някои средствата може да са много, но целта ни е да развиваме културен и религиозен туризъм. Статуя на Аполон е имало на острова и мястото й е там

заяви кметът Панайот Рейзи.

Categories
Новини

Aкция – 5-метров Христос чака данъчните в Созопол

Aкция - 5-метров Христос чака данъчните в Созопол 2
Личната статуя на Христос на бизнесмена Лолов стърчи в Буджака Снимки: Google Earth

Разпятието се издига в имението на издирван за измами бизнесмен в буджака

„Да дойдат бирниците, има какво да видят“, шушукат вече в созополския квартал Буджака. Отскоро го наричат „азиатската част“ на града. Подобно на Истанбул и Созопол е разделен на две части – едната с античната архитектура и хилядолетна история и другата част в местността Буджака, достъпна само за баровците, обясняват хората, пише „Стандарт“ по повод проверките на НАП.
Всъщност Буджака край Созопол ще се окаже най-интересната зона за данъчните в Бургаско. В последните години на метри от морския бряг там изникнаха огромни хасиенди, собственост на политици, митничари, строителни босове, интелектуалци от страната.

Categories
Новини

Предлагат „Аполония“ да се провежда на остров „Свети Кирик и Юлита“

Предлагат „Аполония" да се провежда на остров "Свети Кирик и Юлита" 4Министър Вежди Рашидов и неговият екип имат идея на остров „Свети Кирик и Юлита“ да се направи исторически музей, както и островът да стане бъдеща база и сцена за празниците на изкуствата „Аполония“, съобщи заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Скулпторите Крум Дамянов и Вежди Рашидов са в процес на изработване на голяма скулптура на Аполон. Идеята е тя да представлява един пластичен център на остров „Свети Кирик и Юлита“.