Categories
Снимки от Созопол

Защо избирам българския град Созопол пред гръцкото село Созополи + снимки

Мнението си за Созопол споделя Вени Марковски

Прочетох с интерес статията на Момчил Инджов в “24 часа”, но няма да се спирам върху нея – авторът има впечатления от някакво гръцко село и ги споделя с радост, един вид – това е мястото – мечта за почивка.

Предпочитам да се спра над въпроса защо българският Созопол е хубаво място за лятна почивка.

Много са причините, поради които предпочитам Созопол пред Созополи (където впрочем не съм бил, но съм бил много пъти в Гърция, като включително съм имал и две обиколки на страната, през които минах около 6000 км с кола, мотор и ферибот).

Хотел Каса Дел Маре се намира в старият Созопол
Casa Del Mare

През 2012 г. заведох в Созопол мои приятели от САЩ и Франция, с които отседнахме в “Каса Дел Маре” (ред.бел. Casa Del Mare Sozopol), в Стария град. Хотелчето е ново, но построено в стар стил, кокетно и – най-важното – с мениджмънт, който е мечта за всеки западен хотел от подобен род.

Движението на автомобили по тесните улички на Стария Созопол е разрешено, макар че аз бих предпочел да е забранено – има достатъчно паркинги около пристанището, а ходенето из Стария град не е толкова изморително.

В града има няколко много добри заведения и много, в които няма смисъл да се стъпи. Но така е почти навсякъде по света, а и все пак Созопол не е тузарският курорт Хемптънс в САЩ.