Categories
Новини

Центъра за подводна археология в Созопол ще получи 328 хил.лв.

Център за подводха археология – град Созопол

Technical Wreck Diving
photo: www.downsouthdivers.com

 

Центърът за подводна археология в Созопол ще получи средства за закупуването на специализирани уреди за изследване на морското дъно. Депутатът Димчо Михалевски, председател на Комисията по регионална политика в Народното събрание, е поставил проблемите на научната институция пред Министерството на финансите, откъдето спешно отпуснаха 328 000лв. по линия на Министерството на културата.

Директорът на Центъра за подводна археология – Христина Ангелова обясни, че с парите ще бъде закупен многолъчев ехолот, който дава картина на морското дъно и реална представа за терена. Ще се набави и поддънен профилограф, който прониква в морското дъно и в зависимост от релефа проучва до 40м дълбочина и изготвя много точна и прецизна профилограма на различните пластове.

„Благодарение на новата инвестиция, както и на наличното си собствено оборудване, ще можем много по-бързо и точно да установяваме и изследваме наличието на археологически обекти в акваторията на Черно Море при различните проучвания.

Така например кораб, потънал при корабокрушение, може да стои на дъното без да се забелязва, заровен в пластовете наноси. Техниката не само ще го открие, но и ще анализира за какъв съд точно става дума.“