църквата св.св. кирил и методий

На 07 Май 2017 г. мощите на Свети Йоан Кръстител и чудотворната икона на Света Богородица Косиница, в която са вградени мощи на Света Петка, Свети Харалампий, Свети Панталеймон и Свети Дионисий бяха тържествено пренесени в храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в стария Созопол с литийно шествие.

„Благодарим Ти, Господи, че ни удостои да имаме частици от мощите на Твоя Кръстител, и на още първостепенни светци, за Твоя слава, наше спасение и вечен живот! Амин!“

[продължава…]

Църквата "Свети Свети Кирил и Методий" в Созопол; снимка: burgasinfo.com

При реконструкция на олтарното пространство на храма „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол /църквата бе реставрирана от правителството на Бойко Борисов през 2010-2011 г. и в нея бяха положени мощите на Св.Йоан Предтеча/ под стълба на олтарната маса бяха открити три полуразпаднали се хартиени листа. Те бяха реставрирани в Националния исторически музей.

Както е известно храма „Свети Свети Кирил и Методий” е издигнат от българското население на Созопол след Освобождението, тъй като църквите в града са останали след Фермана за Българската Екзархия от 1870 г. под управлението на гръцката Вселенска Патриаршия. Българите в града създали своя църковна община, наели прочутия майстор Уста Генчо, който ни построил импозантния и днес храм. Имаше известни спорове кога точно е построен храма. Новооткрития документ „заковава” датите – храма е построен в 1891 – 1892 г., а осветен през 1900 г. Но това, което е по важно, има списък на дарителите българи. И един трогателен факт. Третия лист е на гръцки език и съдържа имена на дарители гърци – жители на Созопол. Очевидно въпреки напрежението между двете етнически общности в града по повод църковната борба, водени от християнска ревност част от созополските гърци са дарили пари за храма. Всъщност, както личи от имената им, част от дарителите са с български произход. Така първите двама дарители Христодул и Султана са означени като +чеда” /деца/ на Вълко.

В документите бе разчетен следния текст:

[продължава…]

Богоявление започна в 08.30 ч. с празнична света литургия, отслужена от отец Иван в църквата „Свети Георги Победоносец”.

Литийното шествие, предвождано от кмета Панайот Рейзи и отец Иван потегли от църквата под празничните звуци на камбаните и продължи през целия град като бе посрещнато от звъна на златните камбани на другата созополска църква ”Свети Свети Кирил и Методий”.

Близо 40 младежи бяха благословени от отец Иван и се хвърлиха в ледените води на Черно Море, за да спасят Светия кръст.

На снимката Никола Бобчев и Стелиян Илиев издигат Светия кръст; снимка: sozopol.org

Живко Димитров, Стилиян Илиев и Никола Бобчев успяха първи да стигнат до кръста. Всеки от тях хвана част от Светия кръст ( ред.бел. както можете да видите снимките към анонса )

Двама от младежите успяха едновременно да открият във вълните и едновременно да издигнат над водата другата част от Светия кръст. Спасителите на кръста са Живко Димитров, Стелиян Илиев – халф във ФК „Созопол“ и неговият съотборник, вратарят Никола Бобчев.

снимки: Sozopol.org; източник: Прес център Община Созопол

Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org

на снимката: Живко Димитров

на снимката: Живко Димитров; Йордановден/Богоявление в Созопол 2012; снимка: sozopol.org

Шествието предвождано от отец Иван и кмета на община Созопол стига до морският бряг

Отец Иван хвърля Светият кръст във ледените води на Черно Море

Младежите, готови да спасят Светият кръст

Младежите скачат в ледените води на Черно море

В ритуала по спасяването на Светия кръст участваха близо 40 смелчаци

Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през 2012-та година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма „Свети Свети Кирил и Методий“, реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Свети Йоан Предтеча.

Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври 2011-та бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта (ред.бел. временни постройки), отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.

[продължава…]

снимка: standartnews.com

Иконите на осем български светци ще бъдат положени в иконостаса на църквата „Свети свети Кирил и Методий“ в Созопол, в който се пазят мощите на Свети Йоан Кръстител. Сред тях са изображенията на  Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, патриарх Евтимий, света Петка, цар Петър и др. Те ще бъдат редом до иконите на 12-те апостоли и на два ангела.

[продължава…]

Монтираха 300 килограмовата бронзова камбана на храма „Св.Св.Кирил и Методий“ в Созопол

28.10.2011
Thumbnail image for Монтираха 300 килограмовата бронзова камбана на храма „Св.Св.Кирил и Методий“ в Созопол

Храмът в стария Созопол има 120-годишна история. Това е първата българска църква в Созопол и последната творба на възрожденския майстор Уста Генчо. След забраната за богослужения през 1944 година

Още по темата →

В Созопол пристигнаха триметровият златен кръст и купълът за църквата „Св.св.Кирил и Методий”

29.09.2011

Средствата за златния купол са от дарения, събрани от посетителите в храма през летния сезон. Куполът ще бъде увенчан с триметров златен кръст.

Още по темата →

Вдигат златният купол и кръст на храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

22.09.2011

Започна вдигането на златен купол върху камбанарията на храма „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол, който съхранява мощите на Свети Йоан Предтеча

Още по темата →

Мощите на Кръстителя от днес почиват в обновената църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Созопол

25.06.2011