Categories
Новини Черноморец

Заловиха бракониери на черна мида край Черноморец

Съвместна операция по Черно море извършиха инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас и служители на Гранична Полиция – Бургас.

Заловиха бракониери на черна мида край Черноморец 2В хода на проверката по Черно море в района на Черноморец са хванати три лица, извършващи незаконен улов на черна морска мида.

На тримата нарушители от община Созопол са съставени 3 акта за извършване на незаконен улов. От тях е иззета една гумена лодка и около 40 кг. черна морска мида. Мидата е върната в Черно море от инспекторите на ИАРА.

Categories
Новини Черноморец

Черни миди чистят водата в залива Вромос

Черни миди чистят водата в залива Вромос 4Изкуствен хабитат за черни миди ще подобри екологичните показатели на залива Вромос и ще помогне за увеличаването на биоразнообразието в морето край Черноморец. Това стана ясно от представянето на проекта, по който от 21 декември 2010 година работят учени и преподаватели от Техническия университет във Варна. Той е наречен „Подобряване на екологичния статус на крайбрежните черноморски води и опазване на биологичното разнообразие чрез създаване на изкуствени дънни хабитати и е на стойност 81 250 лв.. Финансирането е от фонд „Научни изследвания Работата по него ще продължи 3 години.

Специфичните за Черно море сероводородна зона, сравнително ниска соленост и слаб обмен на водни маси със Световния океан са сред причина за неговото природно обусловено ниско биологично разнообразие.

Categories
Новини

ИАРА подписа договор за изграждане на мидена ферма по ОП „Рибарство”

ИАРА подписа договор за изграждане на мидена ферма по ОП „Рибарство” 5Изпълнителният директор на ИАРА г-н Явор Недев подписа договор по проект за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида в района на залива на къмпинг „Каваците“, гр. Созопол.

Проектът е на е фирма ЕТ “Тодор Стаматов”, гр. Черноморец и ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Размерът на контрактуваната финансова помощ е 104 424.20 лв. и е 60 % от одобрените инвестиционни разходи, за които бенефициентът е кандидатствал.