Categories
Новини

Променят движението в Созопол

снимка: Стоян Чайков
снимка: Стоян Чайков

Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП” е най големия инфраструктурен проект на Община Созопол по Договор за безвъзмездна финансова помощ №DIR–51011116-С032/06.08.2012г., одобрен за финансиране по процедура BG161PO005/10/1.11/02/16 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.” по приоритетна ос 1 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води” на Оперативна програма „Околна среда 2007–2013 г.”

Изпълнението на строително-ремонтните дейности за част от обектите, включени по проекта стартира с изграждане на Довеждащ колектор Созопол до ПСОВ-Созопол. Трасето на довеждащия колектор  обхваща входния път към града от пътен възел на път А99 към общински път IV-965 (входа на града от бензиностация Петрол до кръстовището на Общината).

Categories
Новини

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 2Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева, бяха подписани на 19 Март 2012г. по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, информират от изпълнителната агенция по рибарство.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “Тодор Стаматов” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол.

Categories
Новини

Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето

Поморие, Слънчев бряг и Балчик изчезват в морето 4
31ви Октомври - Международен ден на Черно море

Експерти алармират, че състоянието на черноморската екосистема е тежко, а максималната височина на вълните се увеличава. Учени от руската академия на науките коментират, че Черно море става по-бурно, т.е. постепенно средната височина на екстремалните вълни (максималната височина на вълните в най-бурния ден) расте от година на година. Засега няма убедителна хипотеза, която да обясни това явление, но е отчетено повишение на нивото на водния басейн с 30 см от средата на миналия век досега. В резултат на това от Руската академия на науките прогнозират, че на българска територия е възможно да бъдат залети Поморие, Слънчев бряг, Балчик, Златни пясъци, части от Албена и Варна, тъй като това са най-ниските точки по нашето Черноморие.

Categories
Новини

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав

Забраняват улова на есетрови риби в българската акватория на Черно море и Дунав 6
Рибарското пристанище в Созопол

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се налага забрана за извършването на риболов в българската акватория на река Дунав и Черно море на есетрови риби от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна. Забраната се налага от необходимостта от опазване на популациите на есетровите видове риби, както и да се синхронизира с наложената от Румъния такава забрана от 2006 г. за 10 годишен период.

Забраната у нас се въвежда за срок от 4 години, считано от 1 януари 2012 г. При случаен улов на екземпляри от есетрови видове, същите трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект от който са уловени. Със заповедта се забранява и пренасянето, превозването, и продажбата на есетрови риби и продукти от тях, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Categories
Новини

България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море

България ще има кораб за борба с нефтените разливи в Черно море 8
Корабът "Enterprise"

България ще има свой кораб за борба с нефтените разливи в Черно море. Това е „Enterprise”, който е с тонаж 1313 бруто тона, дължина 64.40 м и пълна товароподемност 2366 тона.
Корабът плава под български флаг работи по дългосрочен договор с британската компания „Melrose Resources”.

Enterprise ще бъде нает за период от 4 години. През това време той ще трябва да реагира на сигнали за разливи в рамките на 24 часа. Акваторията, която ще покрива, е в западната част на Черно море от Северната Румънска граница до югоизточния порт Зонгулдаг в Турция.

Досега за мащабни разливи в Черно море се грижеше единствено базираният в пристанище Костанца румънски кораб „GSP Orion”.

Categories
Новини

Дойдоха паламудът и чернокопът

Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com
Паламуд (лат. Euthynnus alletteratus), снимка: airgroup2000.com

Агенцията по рибарство и аквакултури в Бургас работи по утвърдения план – график за месеца, правят се ежедневни проверки по морските пристанища, тъй като в момента очакваме есенния риболов на сафрид и паламуд. Служителите на Агенцията са ангажирани предимно с контрола по морските пристанища. Това каза за радио „Фокус” – Бургас директорът на ИАРА – Бургас Янчо Янев.

Categories
Новини

Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война

Откриха каменни котви край Созопол, създадени преди Троянската война 10
Първи снимки над морското равнище с една от каменните котви

Няколко каменни котви, които коригират представите за историята на корабоплаването в Черно море и за античния свят, са открити край Созопол. Това съобщи директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, цитиран от агенция „Фокус“.

Котвите са намерени от водолазите от подводна експедиция на НИМ с ръководител д-р Иван Христов, зам. директор на музея, в древно пристанище, разположено западно от остров Св. Кирик и Юлита.

Формите на котвите свидетелстват, че те са използвани през ХV-ХІІ век пр.Хр. от крито-микенски, карийски или финикийски мореплаватели в епохата преди Троянската война. Досега се смяташе, че първите средиземноморски мореплаватели в Черно море са гърците, влезли в морето ни през ХІІ в. пр. Хр. Котвите от Созопол разбиват тази представа, доказвайки някои легендарни сведения, че корабоплаване в Черно море има поне едно хилядолетие по-рано. А също, че Троянската война е избухнала не заради хубавата Елена, а заради митата и акцизите, които троянци са наложили на древните мореплаватели, възползувайки се от контрола си над Дарданелите – входа за Черно море

Categories
Новини

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците 12
Черна мида ( Mytilus galloprovincialis ) photo: Асен Тонев

От от държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че проектът на „Блек Сий Мъсълс“ ЕООД получава субсидия по оперативна програма „Рибарство“ в вразмер на почти 82 900 лева.

Още през м.февруари екипа на Sozopol.org извести,  че Блек Сий Мъсълс ЕООД ще изгражда ферма за изкуствено отглеждане на черна мида край „Каваците“, в землището на Созопол с площ от 190,430 дка.

Categories
Новини

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече

Пострадалите от делфините ще са много повече

Георги Пейчев, секретар на управителният съвет на рибарската група „Приморско-Созопол-Царево“:

Георги Пейчев: Вчера излезе паламудът, но пострадалите от делфините ще са много повече 14

09.08.2011
Вчера излезе паламудът. Дай, Боже, да е добър уловът. Но аз отново поставям въпроса за щетите, които делфините нанасят на рибарите. Ако отначало  пострадахме от тях хората, които имаме кораби, после и тези с даляните, сега ще изпищят и останалите рибари, защото и техните мрежи няма да бъдат пощадени. Вече започнаха да ми звънят рибари от Созопол и да питат какво ще правим.

Categories
Новини

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 16
снимка: undp.org

Между 1 млн. и 2 млн. е достигнал броя на делфините в Черно море. Това показват анализите на рибарските дружества и кооперации по Южното Черноморие.