Categories
Новини

Областният управител: Опасността от шапа е страшно голяма

Областният управител: Опасността от шапа е страшно голяма 1
© Пресцентър - Областна управа

Опасността от шапа е страшно голяма, много е сериозна и действително всички мерки, които са набелязани трябва да се изпълняват, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Това е абсолютна карантина в 3 и 10-километровата зона, необходимо е унищожаване на заразените с шап животни.

По информация на специалистите заразата идва от Турция. Според местни животновъди в близките дни се е стреляло много от страна на турците и по всяка вероятност заразено животно е преминало в страната ни

обясни Гребенаров.

Categories
Новини

Отпаднаха част от мерките срещу шапа в Бургаско

Отпаднаха част от мерките срещу шапа в Бургаско 2Европейската комисия отмени всички ограничителни мерки заради шапа в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково, Кърджали и по-голямата част от Бургаска област. Решението бе взето в сряда на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните към ЕК, съобщиха от българската агенция по безопасност на храните. Заболяването вече било овладяно чрез предприетите от българското правителство мерки.

Забраната за движение на възприемчиви към шап животни и суровини от тях остава само за общините Царево и Малко Търново, на чиято територия са огнищата на заболяването и за граничещите с тях общини Созопол, Приморско и Средец.

Categories
Новини

В община Созопол няма шап

В община Созопол няма шап 3От взетите и изследвани проби от животни на територията на община Созопол категорично се доказва ,че няма нито едно заразено животно.

Пробите, които бяха взети от двукопитните животни от официалния ветеринарен лекар на общината и екип от ветеринарни лекари са отрицателни. Това потвърди министър Мирослав Найденов по време на посещението си в село Резово. До пълното отпадане на опасността от коварната болест в района на Странджа планина, ще продължава наблюдението и периодично изследване на проби от животни на стопаните в община Созопол. Превантивните мерки се налагат, заради  информацията ,че в с. Резово има ново огнище на шап.