Categories
Новини

Созопол превзе Индия

Созопол ще бъде домакин на втория по големина в света форум в областта на минерално-суровинната промишленост  –Балканския конгрес по преработка на минерални суровини

Созопол превзе Индия 2Созопол стана сензацията  в столицата на Индия – Ню Делхи, където в присъствието на над 1300 делегати, представители на над 54 държави от целия свят официално беше открит XXVI Световен конгрес по преработка на минерални суровини.

Още в първия ден на конгреса официално е бил представен пилотния проект на община Созопол и Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски“ за организирането и провеждането на най-важното събитие в областта на минерално суровинната индустрия в Югоизточна Европа за 2013 г. – XV Юбилеен балкански конгрес в град Созопол, България. Председателя на Организационния комитет – проф. д-р Иван Нишков и проф. доц. Владко Панайотов – вицепрезидент на Интерпарламентарната група за минерални суровини към Европейския парламент представиха пред световната общност възможностите на град Созопол за организиране и провеждане на втория по големина в света форум в областта на минерално-суровинната промишленост  – Балканския конгрес по преработка на минерални суровини.

Categories
Новини

Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес

Номинацията на Созопол бе включена в предварителния подбор след покана на кмета Панайот Рейзи за домакинство на града на предстоящия XV Юбилеен Балкански Конгрес по преработка на минерални суровини, през юни 2013 година.

Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес 4
снимка: ИА "Фокус"

През същата 2013 година се навършват 40 години от провеждането на Първата балканска конференция, проведена по инициатива на България във Варна. Във връзка с юбилейното събитие по време на XIV Балкански конгрес в Тузла, Федерация Босна и Херцеговина, Истанбул, Белград и Созопол бяха номинирани за градове домакини на Юбилейния Конгрес.