Categories
Видео от Созопол Новини

Созопол се преклони пред паметта на руските освободители

В студения февруарски ден Созопол се преклони пред подвига на руските войни-освободители. Преди 134 години, летящият отряд на руския пълководец, генерал Лермонтов е освободил Бургас и селищата по Южното Черноморие. На 7 февруари войските влизат в Созопол и са посрещнати от населението и градските първенци в местността „Света Марина“, където сега има паметна плоча.

Categories
Новини

Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще лицензират музиката в заведения и хотели в Созопол и Южното Черноморие

Временна приемна ще лицензира музиката по Южното Черноморие 3Между 26 и 29 юли организациите ПРОФОН и МУЗИКАУТОР откриват временна приемна в Созопол; от този сезон глобите за обектите, в които се използва музика без уредени права са между 2000 и 20 000 лв.

22.07.2011 г.- С цел улеснение на лицензирането на използване на музика в хотели, заведения и магазини в Созопол, Приморско, Китен, Царево и региона, организациите за колективно управление на права в музиката – ПРОФОН и МУЗИКАУТОР, ще открият временна приемна в Созопол. От 26 до 29 юли включително (вторник до петък), всички собственици и управители на търговски и туристически обекти могат да заповядат в малката конферентна зала на хотел „Корал” в Созопол (ул. „Лазурен бряг” 5), за да уредят правото да излъчват музика в своите хотели, заведения и/или магазини. Служители на ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще бъдат на тяхно разположение за консултации и сключване на договори, а необходимите документи са фирмено удостоверение и копие от категоризацията. В приемната ще присъстват и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Categories
Новини Спорт

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол

Една от новите атракции по Южното Черноморие е подводния туризъм

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол 5
снимка: Bulfoto

Засега най-големи почитатели на гмуркането край Созопол се оказва, че са дамите.

Гмуркането или популярно още с наименованието дайвинг (от английски: diving) е един от най-динамично развиващите се водни спортове в световен мащаб.

Статистиката сочи, че до момента над 20 млн. души са били под вода, като между 10 и 15 млн. от тях са сертифицирани водолази.

Categories
Новини

Държавата заделя 500 000лв. за подводна археология край Созопол

Културният туризъм навсякъде по света е едно от големите пера, носещо доходи на държавата

Държавата заделя 500 000лв. за подводна археология край Созопол 7
Фотограф: М. Славчев

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов след подписването на договора за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей „Света София”.

Около 500 000 лева са предвидени за подводна археология около Созопол.

Подготвя се и мащабен проект, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за експониране на остров „Свети Кирик и Юлита”, като по този начин

Categories
Новини

„В Двореца“ бяха представени Античните градове на Южното Черноморие

Созопол, Несебър и Поморие примамват наши и чужди кинематографисти с древни легенди и скрити съкровища

"В Двореца" бяха представени Античните градове на Южното Черноморие 9
Кметовете на Созопол, Несебър и Поморие присъстват на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик

Кметовете на трите общини – Панайот Рейзи, Николай Димитров и инж. Петър Златанов, представиха възможностите за снимане на филми на тяхна територия на 9-ия Международен фестивал за късометражни филми „В Двореца“ – Балчик.

„Античните градове на Южното Черноморие“ бе насловът на първото по рода си събитие в рамките на фестивала. За разлика от южните ни съседки Гърция и Турция, в България подобно представяне се организира за първи път.

Созопол, Поморие и Несебър са първите български общини, които ще използват богатството си от разнообразни и уникални филмови локации, за да насърчат развитието на местния бизнес и популяризирането си като туристическа дестинация.

Categories
Новини

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море

Делфини и рапани унищожавали рибата в Черно море 11
снимка: undp.org

Между 1 млн. и 2 млн. е достигнал броя на делфините в Черно море. Това показват анализите на рибарските дружества и кооперации по Южното Черноморие.

Categories
Новини

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас 13
Кмета на Бургас и областния управител Константин Гребенаров на откриването на кръговото кръстовище на изхода на Бургас, посока Юг

Последното кръгово кръстовище към Южното черноморие е официално открито

В присъствието на бургаския кмет Димитър Николов днес бе пуснато в експлоатация новото кръгово движение при кръстовището Бургас – Средец – Созопол, съобщиха от общинския пресцентър. Така приключи реализацията на първи етап от проекта за изграждане на Пътен възел Юг. Това се случи два дни по-рано от срока, даден от премиера Бойко Борисов при първата копка на обекта, а той беше 15 юни.

При пускането на кръговото движение присъстваха още областният управител Константин Гребенаров, началникът на Областно пътно управление Митко Порязов, управителят на „Бургасбус” Петко Драгнев, цялото ръководство на Пътна полиция – Бургас.

Categories
Новини Спорт

Созопол открива новия си стадион в неделя

Созопол открива новия си стадион в неделя 14

Созопол ще играе мача си от последния 38-и кръг на Югоизточната В група срещу Чирпан в неделя (5-и юни) от 19.30 часа на електрическо осветление. Срещата ще се състои на новоизградения ултрамодерен стадион в Созопол и ще бъде първи за местния тим пред собствена публика от година и половина

обяви за БТА изпълнителният директор на клуба Румен Димов.

Въпреки огромната като обем работа, която е свършена, Димов уточни, че съоръжението все още не е в завършен вид, защото амбицията е да се направят още тренировъчни игрища, както и трибуните да бъдат завършени.

Categories
Новини Спорт

Румен Димов: Неделя ще бъде истински празник за Созопол

Румен Димов: Неделя ще бъде истински празник за Созопол 16
Снимка: личен архив, Румен Димов - селекционер на ФК "Созопол"

Главният мениджър на Созопол Румен Димов заяви, че е доволен от представянето на отбора в двубоя срещу Нефтохимик. Както Football24.bg първи съобщи, срещата на стадиона в Долно Езерово завърши при резултат 1:1.

Доволен съм от представянето на отбора. Отново показахме, че можем да играем като равен срещу най-силните отбори в групата. Мисля, че двубоят може да се раздели на две. През първата част Нефтохимик бе една идея по-активният отбор. Поведоха ни след колективна грешка в защитата. През втората част обаче показахме по-добрата си физическа подготовка и дори можеше да стигнем до пълен обрат

Categories
Новини Спорт

Отборът на Созопол се завръща на своя стадион

Отборът на Созопол се завръща на своя стадион 18Отборът на Созопол се завръща на своя стадион, научихме от Football24.bg. На 05 юни от 19.30 часа Созопол приема Чирпан, след година и половина реконструкция и модернизация на стадиона в морския град.

Отборът на Созопол се завръща на своя стадион 19
Двубоят се очаква с голям интерес от почитателите на футбола по цялото Южно Черноморие. Интересът е предизвикан и от много силния сезон на младите футболисти на отбора, а също и от отличният терен, който е снабден с най-новата компютърна технология.