Categories
Снимки от Созопол

Защо избирам българския град Созопол пред гръцкото село Созополи + снимки

Мнението си за Созопол споделя Вени Марковски

Прочетох с интерес статията на Момчил Инджов в “24 часа”, но няма да се спирам върху нея – авторът има впечатления от някакво гръцко село и ги споделя с радост, един вид – това е мястото – мечта за почивка.

Предпочитам да се спра над въпроса защо българският Созопол е хубаво място за лятна почивка.

Много са причините, поради които предпочитам Созопол пред Созополи (където впрочем не съм бил, но съм бил много пъти в Гърция, като включително съм имал и две обиколки на страната, през които минах около 6000 км с кола, мотор и ферибот).

Хотел Каса Дел Маре се намира в старият Созопол
Casa Del Mare

През 2012 г. заведох в Созопол мои приятели от САЩ и Франция, с които отседнахме в “Каса Дел Маре” (ред.бел. Casa Del Mare Sozopol), в Стария град. Хотелчето е ново, но построено в стар стил, кокетно и – най-важното – с мениджмънт, който е мечта за всеки западен хотел от подобен род.

Движението на автомобили по тесните улички на Стария Созопол е разрешено, макар че аз бих предпочел да е забранено – има достатъчно паркинги около пристанището, а ходенето из Стария град не е толкова изморително.

В града има няколко много добри заведения и много, в които няма смисъл да се стъпи. Но така е почти навсякъде по света, а и все пак Созопол не е тузарският курорт Хемптънс в САЩ.

Categories
Новини

Международен фестивал за подводни филми в София

Международен фестивал за подводни филми в София 2
Международен фестивал за подводни филми в София

Международният фестивал за подводни филми се организира за втора поредна година от Сдружeние «ЕКОЛОГИЧЕН ФЕСТИВАЛ СОФИЯ».

На 27.04.( Официално откриване),28 – 29 .04. 2012г. в град София,зала ”Дом на киното” всички любители и професионалисти в областта на подводната дейност – водолази, подводни фотографи, оператори, продуценти, океанографи и морски изследователи – ще се съберат в София за IІ Международен фестивал за подводни филми (International Underwater Films Festival – IUFF) , www.ecofest.eu, като целта е да се интегрират повече хора в културното и екологичното общество, да бъдат насочени към проблемите с околната среда и да се провокира тяхната креативност. Фестивалът ще се проведе с подкрепата на EUIFA (European Underwater Images Films Association), а каузата е обвързана с опазването на подводния свят и културното наследство на всички водни басейни в страната.

Categories
Новини Спорт

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол

Една от новите атракции по Южното Черноморие е подводния туризъм

Дамски клуб по гмуркане превзема морските дълбини край Созопол 4
снимка: Bulfoto

Засега най-големи почитатели на гмуркането край Созопол се оказва, че са дамите.

Гмуркането или популярно още с наименованието дайвинг (от английски: diving) е един от най-динамично развиващите се водни спортове в световен мащаб.

Статистиката сочи, че до момента над 20 млн. души са били под вода, като между 10 и 15 млн. от тях са сертифицирани водолази.