Categories
Новини

National Geographic пуска филм за Свети Йоан Кръстител

National Geographic пуска филм за Свети Йоан Кръстител 1Световноизвестният канал National Geographic пуска филм за мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван край Созопол. Премиерата на научнопопулярната лента е насрочена за 22 ч на 5 април.

Тогава американският канал, който се радва на над 8 милиона зрители по целия свят, ще завърти продукцията, която снима в Созопол през лятото на 2010 г.

Екипът на National Geographic пристигна в морския град веднага след като археолозите откриха реликвария с мощите на Кръстителя. Във филма ще бъде показано точното място на острова, където е открита светинята, и всички подробности около археологическата експедиция.

Categories
Новини

Последните находки потвърдиха – Созопол е бил древен икономически и арт център

Последните находки потвърдиха - Созопол е бил древен икономически и арт център 3
Откритата пещ в стария Созопол

На 5 април National Geographic излъчва филма за мощите на св. Йоан Кръстител…

Археологическият екип под ръководството на Цоня Дражева и Димитър Недев продължава спасителните разкопки при входа на стария Созопол. Голимите разкрития миналата година бяха свързани с начина, по който е бил укрепен средновековния град през V-VІ век и с християнския център – манастира „Св. Никола Чудотворец“, съществувал в периода Х -ХVІІ век.

Поредното значимо откритие стана факт преди няколко дни. То показа, че още преди 2 600 г.в Аполония се е произвеждала фина архаична керамика, казва Цоня Дражева.
Непосредствено пред южната крепостна стена беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете.

Categories
Новини

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител 5
Това е триизмерен образ от костицата на Йоан Кръстител. снимка: Елена Фотева

Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван в Созопол, съобщава 24 часа.

Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на National Geographic (Нешънъл Джиографик). То ще бъде показано във филма „Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител“ за най-коментираната археологическа находка за годината.

Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи – че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30 и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

Categories
Новини

National Geographic ще излъчи филма за мощите на Свети Йоан Кръстител

National Geographic ще излъчи филма за мощите на Свети Йоан Кръстител 7В края на тази година телевизия National Geographic (Нешънъл Джиографик) ще излъчи филма за откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител, намерени на остров Свети Иван край Созопол, съобщи откривателят на ценните находки проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от агенция „Фокус“.

Археологът припомни, че екип на „Нешънъл джиографик“ е бил в България през юни, за да работи по предстоящия филм.

Categories
Новини

Венета Райкова изпревари National Geographic

Венета Райкова изпревари National Geographic 9
Венета Райкова пред мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол. Снимка "Горещо"

Венета Райкова успя да изпревари екипа на National Geographic и да заснеме филм за мощите на свети Йоан Кръстител преди тях. Документалната лента ще бъде излъчена още в първия епизод от новия сезон на предаването „Горещо“ по Нова телевизия.

Венета Райкова придружи археолога Казимир Попконстантинов до остров Свети Иван край Созопол, където той демонстрира как точно е била открита находката. Екипът на „Горещо“ снимали кадрите с Попконстантинов, докато той се готвел да посрещне гости от телевизия National Geographic.