yachtingbg

Делфини в яхтеното пристанище – Созопол – 11 Юли 2011

В миналото делфините са били ловен обект. Използвали са се месото, кожата и маста им. Колко мозък трябва да имаш, за да убиеш толкова интелигентно и красиво животно? Преценете сами! В днешно време делфинът е защитен вид.

Делфини в яхтеното пристанище на Созопол 1

Делфини; снимка: undp.org

Делфините (Delphinidae) са семейство морски бозайници от рода китоподобни. Напълно са приспособени към воден живот. Тялото им е дълго до 10 м, крайниците са еволюирали в перки. Раждат обикновено по едно малко на година, което изхранват с мляко. Делфините са около 70 вида, като в Черно море се срещат три от тях. Обикновеният делфин (Delphinus delphus) е дълъг около 2.5 м. Главата и гърбът му са черни, коремът и страните на тялото му са бели. Живее на големи стада, които понякога достигат до няколко хиляди броя. Живее обикновено в открито море. Големият делфин (Tursiops tursio) е дълъг до 5 м, обитава повече крайбрежните води. Морската свиня (Phocaena phocaena) е с дължина на тялото до 180 см. и с тегло до 80 кг. Точно с размерите на човек от мъжки пол.

Хранят се главно с риба и сепии. Основна плячка на обикновените делфини са малки пасажни риби. В Черно море това са скумрия, аншоа, хамсия, кефал и др. Разнообразяват менюто си и с ракообразни и мекотели. Косатките пък са типични хищници, освен риба, ловят и други морски бозайници, дори едри китове. Няма данни за канибализъм сред делфините.

[продължава…]