В Созопол ще се открие изложба “Аполония и Черноморските цивилизации”

В Созопол ще се открие изложба “Аполония и Черноморските цивилизации”, съобщиха от пресцентъра на общината. Най-старият град по българските земи е значима част от развитието на европейската цивилизация. Това ще може да се проследи в специална изложба експозиция от артефакти, предоставени с любезното съдействие на Археологическия музей в Созопол от Регионалните музеи във Варна и Бургас и от музей Старинен Несебър.
Изложбата „Аполония и Черноморските цивилизации” е част от празниците на община Созопол, посветени на 2620 години от основаването на града и ще бъде открита на 16 юли, петък от 19.00 ч.

В нея са включени 60 особено ценни експонати, които ще представят класическата древност по Българското Черноморие от най-важните антични центрове. Някой от тях очертават основите на европейската цивилизация и за първи път ще бъдат експонирани на едно място. Голяма част от находките са малко познати на широката публика средновековни експонати.
Варненският археологически музей участва в уникалната изложба с архитектурна теракота, бронзови съдове, като най- ценна находка от този исторически период е оброчна плочка на Аполон. От Несебър ще бъдат представени особено редки рисувани съдове от елинистическата епоха. Статуетка на Венера със сигурност ще привлече интереса не само на специалисти, но и на обикновените зрители – категорични са музейните специалисти в Созопол. Бургаският регионален музей участва в изложбата с великолепен червенофигурен съд за вино от периода на римската епоха, от тази епоха са и много ценни пластики, които представят Анхиало, Бургас и Дебелт през древността.
Изложбата, която е част от празниците на Созопол, посветени на покровителката на града Света Марина, ще остане в града до 15 септември.

Източник: ИА “Фокус”


Leave a Comment