Градски войни в нета за най-големите забележителности на България

Ново преброяване запали народа. То е за топ 10 на чудесата в България. Първото по рода си гласуване у нас, организирано от „Стандарт“, предизвика истинска война в нета.

Кметове и губернатори призоваха земляците си да кликат на адрес www.standartnews.com за местните забележителности.

Националният вот трябва да определи топ 10 на най-значимите културно-исторически и археологически обекти. Те ще влязат в специална програма на правителството за приоритетно финансиране на инфраструктурата край тях.

След първите два дни най-често на върха се редуваха Перперикон и Созопол. След апел по шуменските радия Плиска и Преслав тръгнаха нагоре. Голямото кликане ще продължи до 16 февруари.

Фотограф: Надежда Чипева

Божидар Димитров: Созопол излезе на първо място, когато започнаха да гласуват истинските любители на историята, преди да се започне с организираното гласуване. Разбира се, град с 5000 души като Созопол не може да се сравнява с Кърджали, където е Перперикон, с Шумен и Мадарския конник или Велико Търново с Царевец. Но аз се радвам, че има такава активност и местните общности поддържат своите светини.

Първият по рода си вот у нас е организиран от „Стандарт“. Той е част от кампанията ни „Чудесата на България“. Целта е да направим нова карта на най-значимите културно-исторически обекти у нас. Идеята е чрез национално гласуване да определим топ 10 на родните съкровища и да настояваме пред държавата за приоритетно финансиране на път и указателни табели до тях, както и на паркинги и информационни центрове.

Перперикон срещу Созопол бе резултатът от надпреварата днес, на втория ден от старта на голямото кликане. Пълна мобилизация на местни медии, администрации, историци и археолози обявиха в отговор Шумен, Плиска и Велики Преслав. Вестниците „Шуменска заря“ и „Топ новини“ агитираха своите читатели в онлайн и печатните си издания да гласуват за шуменските исторически забележителности в сайта на агенция „Стандарт нюз“. От ефира на Радио Шумен директорът на регионалния исторически музей Георги Майсторски отправи апел към всички шуменци, които имат достъп до интернет, да гласуват всеки ден, за да извадят местните чудеса на първите места. Всичките му колеги – историци и археолози, също призоваха приятели и познати да отделят минута за вота.

Стените във Facebook почервеняха от агитация вчера, когато стана ясно, че Перперикон води. „Гласувайте за историческите обекти в Шуменско“, призова своите 2279 приятели в социалната мрежа депутатът Четин Казак. Ковачът на шампиони, както е известна сред ученици и родители преподавателката по информатика Бисерка Йовчева, също „зариби“ приятелите си в социалната мрежа да гласуват за Шуменската крепост, Мадарския конник, Плиска и Велики Преслав. Десетки шуменци последваха примера им и само за половин час гласуването „вкара“ и четирите туристически обекта от региона в топ 10. Предния ден те бяха на доста по-задни места.

Кметът на Велики Преслав Димо Бодуров започна агитация сред администрация и граждани. „Трябва да влезем в десетката, защото в региона са съсредоточени емблематични за историята ни места“, аргументира се Бодуров. Заради оспорваната надпревара вече са се оформили и негласни коалиции, научи „Стандарт“. Мощното интернет лоби на Перперикон е предложило подкрепа и за шуменските светини срещу вот за свещения град на Дионис. Анализът на междинните резултати обаче показвал, че привържениците на Перперикон не спазват обещанието си и сега шуменци насочват вота си само за своите си исторически обекти, като умишлено не гласуват за светилището край Кърджали. В края на деня дори стана ясно още, че в общинската телевизия „Шумен“ от днес всеки ден по обед ще гостуват историци, които да агитират съгражданите си да гласуват за местните светини.

Битката за топ 10 на светините у нас се променя всеки час. В сряда например, когато бе даден старт на вота, цял ден Созопол и остров Св. Иван, където бяха открити мощите на Йоан Кръстител, не успяха да стигнат дори до 20-о място в класацията. Вчера на обяд обаче те бяха номер 1. Недоволни от резултатите обаче от Кърджали за 20 минути обърнаха гласуването и отново направиха Перперикон първенец. „Изоставаме, гласувайте“, си разпращаха парола в скайпа търновци и трескаво се опитваха да върнат второто място на Царевец.

Още за Чудесата и битката за тях четете във в. „Стандарт“, можете да гласувате тук

Източник: Стандарт

1 thought on “Градски войни в нета за най-големите забележителности на България”

  1. Мария

    Пещерите на България къде са? Видях само историческите месности. А Чудните скални мостове в Родопите, които са по-големи и по-хубави от тези в Америка, с които янките толкова много се фукат, къде са? А старите църкви и манастири, например Червената църква от 600 година след н.е. и другите манастири?

Leave a Comment