Децата на Хонг Конг пеят в Созопол

Един от най-известните детски ансамбли в цял свят “Йипс” ще изнесе концерт в Созопол на 7 август, неделя от 20.00 ч. на Амфитеатър Аполония

Уникалната формация ще се представи в Созопол с 50 певци и танцьори. Те включиха града в своето турне в България по покана на кмета Панайот Рейзи, с което участниците в богатия културен афиш на община Созопол излизат извън рамките на Европа.

Авторската им програма за музикално и танцово обучение е отличавана многократно от журитата на международни фестивали. Техните спектакли са посрещани с възхищение от публиката в родната им страна и чужбина. Не случайно Хонг Конг гордо ги нарича културен посланик на своята държава.

Ансамбълът е основан през 1983 година от професор Йип Уай-хонг като образователна организация с идеална цел. В него участват над 800 деца и юноши на възраст от 5 до 17 години, разделени в предучилищна, детска, юношеска и младежка възрастови групи. Има и отделен концертен състав (избран от най-добрите), който изнася турнета извън страната всяка година. Репертоарът е разнообразен – фолк, поп, мюзикъли, джаз, религиозни произведения. Концертният стандарт е изключително висок и много от участниците продължават като професионални музиканти.
От 1984 година до сега, хорът е изнесъл турнета в 35 държави на 6 континента. Обиколили са Европа, Азия, Австралия, Африка, Русия, Северна, Централна и Южна Америка. Списъкът на фестивалите е дълъг, а на престижните концертни зали, още по-дълъг. Достатъчно е да се спомене, че при церемонията по възвръщането на Хонг Конг на Китайската държава, 300 деца от хора са изпълнили специалната за случая «Симфония 1997 Рай, Земя и Човечество», написана от известния китайски композитор Тан Дун. В симфонията е свирил феноменалният виолончелист Йо Йо Ма. Прозвучали са и 60 китайски церемониални камбани, които датират от преди 2500 години.

източник: Дарик

Leave a Comment